Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maceší blog - přijde někdy konec nespravedlností?

Dneškem začíná neuvěřitelný devátý rok, kdy se točíme v mixéru naprosto nevyzpytatelného opatrovnického systému. Jsme jedněmi z těch, kteří uvízli v neférových tenatech. A já tak zůstávám tou, která se zastává otců. 

Vždycky jsem věděla, že se k tématu, s nímž jsem před mnoha lety vstoupila na blog, vrátím. Že u nás všichni chceme, aby se naše zkušenost stala hmotou sloužící k zamyšlení a možná i inspirací ke změně. Přiznávám, že bych pro ni udělala mnohé a klidně napřela veškerou svou energii k tomu, aby se situace posunula k lepšímu. Aby podobných příběhů ubývalo a mírnila se nejistota ve které žijí děti, ale i jejich rodiče. Tedy jen někteří. Paradoxně často ti naprosto normální, obyčejní, pracující lidé.

Když jsem rozepisovala tento text, domnívala jsem se, že právě on bude otevírat sérii článků o tom, jak "to vidí macecha". Nakonec to narušily texty věnované Alexii z Brna. A tak začíná můj nepravidelný seriál psaný z pohledu macechy, z pohledu ženy, která žije v zemi, která nedokáže pracovat s rozhádanými rodič, s lehkým zpožděním. Tvrdím, že žijeme v zemi, která spory nemírní, ale naopak je umožňuje opakovaně roztáčet tak, až se stávají destruktivní silou, která činí život  zúčastněných nejistým a místy až neúnosným. Následky  pak připravují děti o rodiče a rodiče o děti. Že to má být naopak? Inu, má. Ale...

Máte-li čas a chuť, pohodlně se usaďte a podejte si k ruce třeba čaj. Tohle bude dlouhé, nelehké povídání. Pro začátek podotýkám, že jsem si vědoma toho, že za své osudy neseme odpovědnost my sami a že špatný výběr partnera je věcí každého z nás. A o tom to vlastně je. Že je a měl by zůstat věcí každého z nás. Nikoliv věcí státu. A teď už malý souhrn faktů.

Stav v roce 2011 - ROK 0

Klíčové postavy:

Otec a můj novomanžel, tehdy i teď dvoumetrový chlap. Technik. V "Roce 0"  pracuje a doplňuje si vzdělání. Má 2 vlastní děti, které jsou v péči matky. Kontakt s nimi není soudem určen a začíná lehce pokulhávat. Matka se znovu vdala a tak to otec považuje za výkyv, který se s usazením jejího života zase srovná. Nepřikládá tomu nijak mimořádný význam, spíše pozoruje. Výživné na děti odchází trvalým příkazem s železnou pravidelností. Matka v té době nepracuje. Součástí života otce jsou ještě 2 děti matky, které jsou pro něj nevlastní. Obě  jsou dospělé. S otcem se běžně stýkají. S matkou jedno vůbec, druhé v nepravidelných vlnách.  

Macecha - tedy moje maličkost. V té době novomanželka. Pracující, postupně vypouštějící do života dvě dcery. Jedna se v "Roce 0" moří s bakalářskou prací, druhou čeká maturita. 

Po více než 10 letech samostatného života si dovoluji luxus opravdového partnerského vztahu. Moje dcery dospěly a studují a tak mohu opustit přesvědčení, že jim nebudu tahat do života "cizího chlapa". V Roce 0 tedy "legalizujeme" vztah, který vznikl o rok dříve. Sestěhováváme se, kupujeme dům, bereme se. Do budoucnosti se dívám jako do příjemného období, kdy si budeme užívat pohodové aktivity. Kdy budou moje děti postupně odcházet z domu a děti mého muže za ním budou v nějakých intervalech přicházet. Otec lehce předpokládá, že syn by se mohl později chtít přesunout k němu. Má pro to své důvody. Oba ale máme "vyřešenou minulost". Alespoň v té době nic nenaznačuje příští události. Můj manžel o kontakt se svými dětmi stojí, má je rád.  Hodnotím to jako dobré. O tom, že děti mají mít zachovaný vztah s oběma rodiči jsem byla přesvědčena tehdy a jsem doposud.

Stav v roce 2020 - ROK 9

Klíčové postavy:

Otec - muž, který stále pracuje, do práce dojíždí. Je zaujatý prací, ve své profesi rozumně úspěšný. Jedno jeho dítě, dospělý mladý muž žije s námi. Mladší dítě se po peripetiích usadilo u matky a je svěřeno do její péče. Otec s ním nemá téměř žádný kontakt (v roce 2019 zhruba 2 hodiny v jediném setkání). Během posledních 4 let pro něj soud stanovil výživné a následně ho zvýšil, takže je nyní téměř pětinásobkem částky, která přísluší staršímu synovi. Výživné odchází trvalým příkazem s železnou pravidelností. 

Dospělý syn - student vysoké školy. Kontakt s matkou naprosto odmítá, se svou mladší sestrou se vídá minimálně ( v roce 2019 celkem asi 2 hodiny). Soudní jednání o jeho výživné za dobu střední školy se letos dostává do neuvěřitelného 4. roku průběhu, aniž by bylo jakkoliv rozhodnuto. Dospělý syn sám sebe s trpkostí označuje za "dítě 2. kategorie", které nikoho nezajímá. 

Macecha - osoba, která už ví, že nemá v dlouhodobém sporu naprosto žádná práva. Dalo by se říci, že neexistuje, což by asi nevadilo, kdyby byla neviditelná pořád. Stává se ale viditelnou v situacích, které velmi narušují soukromí, na což si stát osobuje právo.  Pracuje, dvě dcery dostudovaly, pracují a z obou se staly paní.

Po více než osmi letech nekonečných sporů získáváme řadu tvrdých zkušeností, které přinášejí naprostou ztrátu důvěry v tento stát a v naplňování jeho úkolů při ochraně práv dětí a rodin. Zjišťujeme, že "pracující otec, který se ocitne ve střetu s matkou" je osoba, která má de facto daleko méně práv, než de jure. Jsme bohatší o zkušenosti, že dítě žijící u pracujícího otce systém nezajímá a nedostává se mu rovnocenné pozornosti. Také to, že nikoho netrápí to, že tímto konáním jsou samotným státem mezi sourozence vráženy neodstranitelné klíny a veškeré předchozí snažení přichází  nenapravitelně vniveč. Že dospělé dítě z celého systému naprosto vypadává a nikde (opravdu vůbec nikde) se nedovolá bezpečné podpory.  

Zjišťujeme, že cesta ke spravedlnosti je nejen nejistá, ale je často tak pomalá, že se sama ta pomalost stává nespravedlností. Že nic nezohledňuje časový faktor, který u dětí hraje obrovskou roli a páchá nenapravitelné škody.  A zejména to, že proti nečestnému jednání nemáme žádnou ochranu, protože sami se v mezích zákona bránit nemůžeme a stát je pomalu, pomalý a ještě jednou pomalý. Ve finále oba dospíváme k nejspíš nezvratnému přesvědčení, že opatrovnický systém je jako celek koncipovaný tak mizerně  že by asi bylo lepší, kdyby nekonal. Vůbec nic. Kdyby nestavěl rodiče proti sobě a prostě nechal věci plynout, aby se museli buď dohodnout nebo si nějak poradit sami.

Že to zní beznadějně? Ano, ten popis takový je a já v tomto směru skutečně stát doslova a do písmene viním z poškozování rodinných vztahů ve vleklých sporech. Jak je vlastně možné, že se tak táhnou? Nic to nemění na tom, že relativně normálně (ač já se strachem a Dospělý syn s pořádnou dávkou naštvanosti), žijeme. S jedním z nevlastňat se normálně stýkáme a těší nás jeho úspěchy, tomu druhému se život těžce nedaří a tak s ním v této době zůstává zachovaný pouze základní telefonický kontakt Otce. Věří, že bude líp. 

Dospělý syn se postupně šplhá k získávání vlastních zkušeností, občas vzlétne, občas si natluče nos, což někdy pofoukáme a někdy nám nezbývá, než v pozadí počkat, až na potřebné přijde sám. Žije takový normální život dvacetiletého kluka, kterého právě teď nejvíc ze všeho trápí zkouška z matematiky. A také nekonečné spory, z nichž nemá jak uniknout. 

A závěrem - co jsme v průběhu té doby zažili a čeho by se měl týkat můj vyprávěcí "seriál"?

  • Řadu soudních jednání, jejichž počet už převýšil dvacítku. 
  • Kromě opatrovnického soudu už pánové znají i soud občanský, což je dáno dospělostí staršího z dětí. 
  • Podaná trestní oznámení, jimž jsme postupně čelili, jsme přestali počítat někdy u pátého. Opakované vysvětlování a dokazování, že se věci tak, jak byly popsány prostě nestaly je vyčerpávající. Obrana je nemožná, získání satisfakce tak zdlouhavé a nejisté, že jsme vyhodnotili, že bychom si jen dál ničili život dalšími soudy. Nechceme se soudit. Chceme v klidu žít. S každým  trestním oznámením ale na otci ulpělo jakési podezření, že dělá něco špatného. Negativně to ovlivňuje jeho pověst. . 
  • Několik pokusů o exekuci pro neplacení výživného, z toho jeden, kdy byla soudem exekuce nařízena, aniž by si soud před vydáním příkazu skutečnou situaci ověřil. Náprava se táhla neuvěřitelné dva roky.

Kdy to celé skončí? Nevíme. Nejspíš nás ale čekají ještě další roky v tomhle šíleném světě. Celé to uzavře až osamostatnění mladšího z dětí. Nemůžeme nic udělat, nemůžeme tu horskou dráhu zastavit a vystoupit. Tedy já teoreticky mohu. Rozvodem, který ovšem nechci. Pro Otce taková možnost neexistuje. Ještě se divíte, že nechci, aby tímhle martyriem procházeli další děti, další rodiny?

A jaké jsou průběžné závěry macechy?

  • Kdybych měla v Roce 0 alespoň částečné ponětí o tom, co nás čeká a jak budu v soukolí našeho právního systému bezmocná, téměř jistě bychom se nevzali. Zůstalo by tak částečně ochráněno alespoň moje soukromí.
  • Kdybych měla v Roce 0 alespoň částečné povědomí o tom, co nás čeká a jak malou roli v tom celém hraje zdravý vývoj dětí a jak mizerné postavení má "pracující otec", téměř jistě bych ho nepodpořila ve snaze udržet kontakt s dětmi. 
  • Přesto jsem ráda, že jsme tím martyriem dokázali s maximální slušností projít a že ten mladík, co se teď za mými zády učí, vyrostl nejen o víc než 30 centimetrů, ale taky se vyvinul z polekaného, zadrhávajícího kluka s tikem v mladého muže, který si hledá vlastní cestu a už snese i to, že ho na ní doprovázíme. 

Tak, souhrn a úvod v jednom máme všichni za sebou. Příště třeba o tom, jak se taky může z aktivního, milujícího otce stát pasivní platič výživné. 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jana Majová | neděle 9.2.2020 17:59 | karma článku: 26,23 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.