Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

David. O svalové dystrofii podruhé.

Mé setkání s Davidem bylo, jak už to v životě bývá, ovlivněno náhodou. Nebo náhody neexistují? Nevím. Pro tuto chvíli to stejně není podstatné.

Když jsem šla tichou, rozkopanou ulicí k upravenému domku, znala jsem svou roli. Měla jsem napsat tři článečky. Jeden o svalové dystrofii, jeden o Davidovi a jeden o projektu připravovaném na podporu šíření informací o této nemoci i Davida samotného (ale o tom později). Šla jsem tam na dvacet minut. Jen se ukázat, aby věděl, kdo mu to vstupuje do soukromí a dovoluje si vzít „do klávesnice“ jeho příběh. Vlastně jejich příběh, protože kam vstoupí svalová dystrofie, tam se otřese život celé rodiny.

David. Význam tohoto jména zůstává nejasný. Možná odkazuje k hebrejskému slovu s významem miláček. A možná k zaniklému termínu pro slovo náčelník. Milovaný náčelník. Jeho nositelé ale mohou zcela určitě navazovat na slavného biblického krále, který dokázal prakem porazit obra Goliáše. Toto srovnání v případě „našeho Davida“ sedí naprosto přesně. Každý den totiž znovu a znovu poráží Goliáše své nemoci pouhou silou vůle. Prak už totiž určitě neuzvedne.

osamění

David.  Prvorozené dítě, ke kterému se upínaly veškeré naděje a touhy rodičů. Tak to bývá a tak to bylo i v tomto případě. O pět let později se narodila ještě sestřička a rodina si život malovala v růžové a modré. Starší brácha bude ochráncem té malé a všem se bude v domečku na břehu blízko řeky krásně žit. David byl pevně stavěné dítě se svalnatými lýtky a všichni se těšili, že jim doma roste sportovec. Ale těšili se jen do chvíle, kdy si všímavá paní učitelka v první třídě pozvala maminku do školy. V tělocviku jí ukázala, že Davidova neobratnost působí zvláštně. Rodina začala znepokojeně pátrat po důvodech a hledat léčbu. To přece spraví nějaká rehabilitace, že? Zjištění, že nespraví, že Davidovým nepřítelem je Goliáš ukrytý v jeho genetickém kódu, vneslo do rodiny zmatek. Pátrání v paměti předchozích generacích nepřineslo žádnou vzpomínku na muže, který by svalovou dystrofií trpěl. Rodiče dokonce vůbec netušili, že taková nemoc existuje. Přijmout fakt, že David nevyhnutelně skončí na vozíku, bylo v první chvíli téměř nemožné. Není divu, v té době to byl zdravý, jen „trochu nešikovný“ kluk.

David definitivně usedl na vozík ve čtvrté třídě. Učil se žít nově, v sedě. V domě postupně mizely bariéry, objevovaly se nové pomůcky, David potřeboval větší a větší podporu. Zrychleme pro toto úvodní psaní čas. Mechanický vozík vystřídal elektrický, pak další, který lépe vyhovoval ubývajícím silám.

Nesmíme ale zapomínat ani na to, co činí člověka člověkem. Na sílu intelektu a vůle. David ukončil základní i střední školu a s ubývající tělesnou aktivitou se stěhoval do světa informací. Internet byl po řadu let dokonce jeho pracovním nástrojem. Dnes pro něj tvoří spojení s celým světem a nevyčerpatelný zdroj nových znalostí.

Povídali jsme si o všem. O zkušenostech se zdravotnictvím, sociálním systémem, o tom, že problémy vždycky chodí v řadách. A pak to David vyslovil. Řekl, že by chtěl, aby lidé znali jeho příběh. Aby poznali a snad i pochopili životní cestu, kterou ho chybný zápis v nepatrném genu nutí procházet.  V té chvíli jsme se pozorovali vzájemně a usměvavá maminka syna sledovala po očku. Zamyšleně jsme si řekli, že toho spolu třeba napíšeme víc. Uvidíme. 

...

A pak už se loučíme a organizujeme. Vyměňujeme si e-mailové adresy, domlouváme postup, říkáme si, že budeme přemýšlet nad další společnou prací, nad společným psaním. Nejdřív ale zkusíme ty první články, ať si ten život přetavený do písmen může celé rodina (ještě více-méně anonymní) osahat a ochutnat.

Šla jsem se Davidovi jen ukázat a odcházela po téměř dvouhodinovém, naprosto otevřeném povídání s mladým mužem upoutaným na lůžko v pokoji, který si sám navrhl a s jeho maminkou, která během hovoru zcela mimochodem Davidovi věnovala drobné kroky péče. Podala pití. Upravila deku, pomohla srovnat záda. David doplňoval povídání fotkami, které mi spouštěl na velkém monitoru umístěném u stropu. Otevřená reálnost, s níž oba mluvili o jeho zdravotním stavu a ukazovali mi střípky životního zrcátka, mne naprosto odzbrojovala. A velmi rychle mi docházelo, že tohle je silný příběh, který se na „tři áčtverky“ původního plánu nejspíš nevejde.

(Něco málo informací o svalové dystrofii najdete v předchozím článku, který je odkázán níže.)

Autor: Jana Majová | středa 16.8.2017 6:45 | karma článku: 25,54 | přečteno: 1172x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.