Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Složenka s výživným

Martina stojí ve frontě na poště, jde vyzvednout 723 korun. Minulý měsíc to bylo 415 a ten předminulý 1 600, právě takovou částku stanovil soud. 

Martině je dvacet a právě teď si ji můžete představit, jak jede vlakem ze školy domů. Bydlí na koleji.  Chtěla sice na práva, ale on se ten život nějak zašmodrchal a tak studuje angličtinu a španělštinu. Práva ještě jednou zkusí, vždycky to byl její cíl. Až do doby kdy....

...ale vraťme se do současnosti. Martina spěchá z nádraží, doma odloží tašku, vezme na stole ležící složenku, okamžitě se otočí a jde na poštu. Vyzvednout výživné...

...a teď už opravdu od počátku. Od doby, kdy začal zvolna matnět sen o tom, že z ní jednou bude advokátka jako babička a teta. Bylo jí čtrnáct a doma začal houstnout vzduch. Máma doma víc nebyla než byla, táta mlčel. Nejdřív si toho, osedlaná vlastní pubertou moc nevšímala, protože blbý rodiče mají všichni. Pak se pokoušela to ignorovat. Nakonec to nešlo.

Jednoho večera seděla proti tátovi a slyšela jak říká, že odchází. V té vteřině pochopila, že přišel pád z bezpečné rodičovské kolébky. Pád přímo na zem.

Poslouchala, jak jí táta říká, kde si pronajal byt a že je tam pokoj i pro ni, Že bude rád, když půjde s ním a i kdyby nešla, pokoj tam bude a počká. Dodnes nerada vzpomíná na to, jak po něm tehdy křičela i na to, jak pokorně mlčel a nechal na sebe dopadat její zlost.

Zůstala s mámou. A máma doma pořád víc nebyla než byla. Když už přišla, byl s Karel. Martina ho neměla ráda. Nelíbily se jí otevřené lahve vína jakoby neviditelně nalévané do kofoly, nelíbilo se jí, že máma změnila práci, nelíbily se jí její odbarvené vlasy, výrazné líčení a už vůbec ne její vysvětlování, že není jen máma, ale taky žena, která má právo na trochu štěstí.

Karel zmizel. Objevil se Petr, Standa, Otík, Jarda a kdovíkdo ještě. Martina už se ani nesnažila si je pamatovat. O mámu se bála a kdykoliv zůstaly samy, zkoušela jí domluvit. Odbývala ji mávnutím ruky a větičkou: "Až ti bude tolik co mně, pochopíš." Martina jí vařila kafe, když po flámu nedokázala vstát do práce. Vařila jí polívku, když se rozešla s Karlem, Standou, Otíkem, Jardou a kdovíkým. 

V pololetí čtvrtého ročníku se jí táta podruhé zeptal, jestli fakt nechce zůstat u něj. Třeba jen do maturity, ať má klid na učení. Lákalo ji to, ale nedokázala nechat doma mámu samotnou. Nedávno přišla o práci, nedařilo se jí najít si novou, měla deprese a sklenice kofoly z vínem už Martina nacházela po celém bytě v kteroukoliv dobu. Taky v koupelně po ránu. Bála se odejít, bála se tátovi cokoliv vysvětlovat. Netušila, že  on přesně ví, jak na tom její matka je. Odmítla nabídku tichým zavrtěním hlavou. Táta jen pokrčil rameny. 

O Velikonocích máma domů přivedla Jonáše. Hřmotného chlapa, veselou kopu. Úplně vedle něj rozkvetla a dokonce doma uklidila a začala vařit. Plánovala, že se s Jonášem vezmou, nadšeně a dlouze o tom Martině povídala. A ani trochu si nevšimla, že Jonáš si podezřele často prohlíží Martinu. Že dvojsmysly jeho vtipů hrubnou. Zato Martinu to štvalo a nevěděla si rady. A pak se to stalo. Martina vysávala koberec, Jonáš ji zezadu chytil za ňadra a přitiskl se k ní. Dýchl jí do ucha, že za ní přijde večer do pokoje, až máma usne. Že ví, že ona ho taky chce. Martina se ohnala a praštila ho loktem. Začala ječet a z kuchyně přiběhla máma. Martina na ni všechno vychrlila a cítila, jak se jí ulevuje. Teď ho máma vyhodí a bude klid. Jenže Jonáš objal mámu kolem ramen a v naprostém klidu jí řekl, že Martina ho už dlouho svádí. A že teď řve, protože on ji zase odmítl, lhářku jednu hysterickou. 

Máma stála, dívala se z jednoho na druhého a pak řekla Martině, ať se Jonášovi buď okamžitě omluví nebo vypadne z domu. Nedala si nic vysvětlit, trvala na svém. Sedla si do křesla a čekala. Martina nakonec zvedla telefon a zavolala otci. Ještě ten večer se vybalovala v jeho bytě. Týden zůstala doma, neschopná myslet, neschopná jíst, neschopná spát. Volala mámě, psala mámě, potřebovala ze sebe smýt ten pocit, že ji ona s Jonášem označili za vypočítavou mrchu. Couru. Potřebovala vysvětlení. Nedostala nic.

Nechtěla být bez mámy, stýskalo se jí, bála se o ni. Bála se, že když s ní teď není, bude pít a něco se jí stane. Nevydržela a šla si s ní promluvit. Máma začala křičet hned, když Martina vstoupila do dveří. Už "znala" Jonášovu verzi příběhu o tom, jak ho Martina miluje od prvního okamžiku, kdy překročil jejich práh. Najednou nemělo smysl nic vysvětlovat. Hodila mámě do klína klíče a práskla dveřmi.

drobné

Už jí bylo osmnáct a po domluvě s tátou požádala soud o určení výživného. "Ať je to na papíře, Martinko, kdyby se mi něco stalo. Budeš tak trochu v bezpečí." S tátou se dohodla, výživné pro matku určil soud. Byla to maličká částka a máma ji stejně neposílala.

Martina odmaturovala hůř, než si představovala a ačkoliv přijímačky neudělala nijak špatně, na práva se nedostala. Vrhla se na jazyky. Angličtina i španělština jí šly odjakživa. A pak přišel dopis od soudu. Martina byla obžalovaná. Máma v roli žalobkyně žádala, aby jí bylo zrušeno výživné, protože Martina odmaturovala, je schopná se živit sama. Žalobkyni také nebylo známo nic o tom, že by jí cokoliv bránilo v plném zapojení do pracovního procesu. Martina nevěřícně zírala. Mámě jednou týdně psala o tom, jak se jí vede. I o maturitě, přijímačkám a o tom, že bude studovat 200 kilometrů od domova. 

K soudu s ní šla teta advokátka. To aby proti mámě neseděla sama. Jednání bylo krátké. Soudce založil do spisu potvrzení o studiu a po několikavětém dotazování návrh matky zamítl. K tomu nastínil Martině, jak může výživné vymáhat a její matce, co se může stát, když platit nebude.

Martina se rozbrečela hned za dveřmi jednací síně. Podlomily se jí nohy a dopadla na dřevěnou lavici vedle táty. Mámu hned odvedl Jonáš a schodištěm se rozléhala jejich nespokojená, rozrušená diskuse. 

Martina mámě znovu poslala číslo svého účtu, pak i doklad o jeho založení, který si matka vyžádala. A začaly chodit složenky. Nejdřív si myslela, že je to nějaké nedorozumění. Máma přece věděla, že Martina studuje daleko a domů jezdí jednou za měsíc. Občas nestihla peníze vyzvednout, protože prostě doma nebyla. S každou složenkou, která přišla, znovu mámě psala, aby jí peníze posílala na účet. A dál chodily složenky na různě malé částky peněz. Máma tím projevovala snahu. To byla už teď jejich jediná komunikace Zhruba jednou za měsíc složenka, po ní e-mail, který zůstával bez reakce. A další složenka a další mail. 

Martina stojí ve frontě na poště, jde vyzvednout 723 korun. Minulý měsíc to bylo 415 a ten předminulý 1 600, právě takovou částku stanovil soud. Víc nikdy. Podívá se do svého mobilního bankovnictví - peníze od táty jsou na jejím účtu od patnáctého. Jako každý měsíc. 

A tak stojí tiše ve frontě. Přemýšlí, jak si s touhle patálií poradit. Za dva týdny odjíždí na studentský pobyt do Irska. Letenky dostala od táty k Vánocům. Bude tam do léta. Co s tím? Co s mámou? Co se složenkami na stole?

---

Povídání je mírně pozměněnou realitou jednoho skutečného příběhu, který je ve skutečnosti ještě podivnější než tento text. 

 

Autor: Jana Majová | sobota 10.11.2018 10:33 | karma článku: 29,40 | přečteno: 1435x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.