Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Modrá je nejlepší (mobiloreportáž o současné důslednosti) - 2

Ohlédnutí za  jedním víkendem, kdy byl čas zkoumat historii i současnost a užít si zcela dvě speciální výstavy. Díl druhý- důslednosti současné.  

O Modré jsem psala už včera a kdybyste se chtěli podívat na pár základních informací, najdete je v úvodní části včerejšího článku

Malá vesnice se před (asi) čtvrtstoletím oddělila od blízkého Velehradu. A od té doby se tady děje... úplně všechno. Modrá se na začátku dokázala nenaštvat. Nezatrpknout, že je méně zajímavou dcerkou Velehradu a naopak chytře využila jeho přitažlivost k vlastnímu odrazu. K tomu, aby návštěvníkům nabídla další zajímavé způsoby, jak využít svůj čas. Modrá těží ze všeho, co jí civilizace a příroda nadělila. A nejen z toho.Těží z dlouhodobé práce chytrých lidí. 

Modranská moderní lidová slovesnost říká, že když se obec oddělila, nikdo nechtěl vesnici řidit. Ten měl moc práce, ta malé děti, onen dojížděl, další haproval se zády. A tak se sesedli ve vinném sklípku, že to tedy musí rozlousknout a seskládat tu kandidátku pro volby. Od svého vzniku tak má Modrá jednoho a téhož starostu a jen málo obměňované zastupitelstvo. Místní totiž vědí, že starostování je potřeba pořádně odpracovat. 

Říkejte si co chcete, brblejte mi, stojím si za názorem, že komunální politika je práce jako každá jiná. Musíte se ji naučit, musíte mít čas ji dělat, musíte věnovat energii a roky práce tomu, aby za vámi bylo něco vidět. Každý člověk k tomu talent prostě nemá. Ale když má, je to pak opravdová rozvojová symfonie. Jako v Modré.

Přijeli jsme sem tentokrát s přáteli na "stáž". Přesněji na stáž vinnou, protože jsme vedli debaty o tom, že se nám ve všech těch cukernatostech, přívlastcích a vlastně i odrůdách nedaří zorientovat. Nebylo složité si uvědomit, že exkluzivní možnost degustovat je právě v Modré. Tam totiž vína vystavují, stejně jako pálenky. To si najdete "Centrum Slováckých tradic", svěříte se jim se svým studijním záměrem, prohlédnete si prostor recepce, pálenici, sušárnu a prostě se tak nějak porozhlédnete...

aula

...od některé z milých dam vyfasujete kartičku, která vám poslouží jako elektronická peněženka a skleničky a můžete se jít vzdělávat...

vstup ke stezkám

...vinotéka a slivotéka už vás čekají. Klikatá chodbička se mění v ještě klikatější a vy procházíte mezi chladničkami s vínem. Slovácké a z jiných oblastí. Suché, polosuché, polosladké, sladké. Chutnáte množství maličká i malá, to podle chuti a odvahy. 

Vinná stezka

Z vinné stezky se můžete přesunout na stezku pálenkovou. Přiznávám, že tam jsem si troufla poprvé. Nejsem právě piják slivovičník, čímž jsem se stala černou ovcí rodinnou. 

Slivotéka

Takhle vypadá jedna z chladničkovitrin. Na obou stezkách je jich něco kolem třiceti (odhadem). Není to moc vidět, ale vlevo visí tablety na kterých si můžete najít informace o každé konkrétní lahvince.

Co vám budu povídat, v pátek jsme měli výukový večer a v sobotu několik krátkých "přenášek" (nebo "předlivek"?) v průběhu dne zakončených večerním soustředěním. Učení je dřina.

Ne nutno dodat, že materiál pro náplň lahví roste všude okolo.

švestky - Modrá

Ale potěším i nedegustátory, abstinenty a mlékomily. Modrá nabízí i až neuvěřitelnou potravu pro ducha a znalosti obvyklejšího charakteru.

Na Modré se našly základy jednoho z nejstarších kostelíků, keramické střepy a fragmenty oděvů... a tak tu stojí archeoskanzen. Můžete tam zajít jen tak nebo na některou z pořádaných akcí. Tentokrát jsem návštěvu vynechala, tak posílám jen obrázek focený od kostelíka (vlastně jsem fotila selátka a rozhledna se tam připletla)...

Skanzen - rozhledna

...a informaci o tom, že se tady staví "stylově čistě" a i dětské hřiště zpodobňuje velkomoravské hradiště. Jste dítě? Můžete se tady stát dobyvatelem.

hradiště pro děti

V Modré si uvědomují i význam vody. Ta tady má svoji expozici a v ní se o tekoucí a stojaté vodě, o prostředí, které poskytuje pro život uvnitř toků a nádrží, ale také o tom, co zalévá a co živí, dozvíte mnohé.

Živá voda

Potoky, potůčky, to, co kolem nich roste, mělký rybník, hluboký rybník, expozice, která se noří pod zem, až k tunelu, která nám suchozemcům umožní prohlédnout si ryby, které jsou u nás původní, a to včetně dnes už vzácné vyzy velké. (Patří k jeseterovitým rybám.)

Pod rybníkem

A vůbec všelijakých ryb, z nichž mnohé mají i svá "křestní" jména.

Pod rybníkem

V současnosti se na Modré dokončuje stavba výběhu praturů. Tedy, výběh je, pratur s praturkou už tam bydlí, dokončuje se výstavba stezky (bezbariérové) nad výběhem a okolní komunikace. Bude to "bomba", to je jasné už teď. Takto "roste" stezka...

Stezka nad pratury

...a tohle je prachmizerná (pra)fotka pratura. On se fakt nechtěl nechat fotit od amatérky.

Pratur špatně viditelný

A líbí se tady i kočkám, ani nemusí být "pra". Tahle si ustlala vedle našeho stolu během snídaně. Probrala ji až "nahodile" odhozená šunčička.

Kočka snídaňová

Modrá je prostě dobrá. Děvčice tady tak dlouho čekají, až jim z toho zdřevění nohy...

řezba

...i celá těla. Rybáři se sklánějí nad vodou snad celou věčnost

Lovec

V Modré si prostě všechno "povídá" se vším. Historie se současností, soukromé s veřejným, příroda s civilizací, venkovský prostor znovutvořený s obrovskou pokorou. Procházíte se mezi ovocnými stromy, původními odrůdami vína, míjíte mladé stromečky oskeruší a včelí úly, všude kvetou medonosné kytky a keře.

Ve skanzenu pobíhá drůbež, budoucí martinské husy se v klidu krmí "zeleným", večer areál obsadí třeba selátka. Když se vypravíte na večerní procházku na kopec, budou vám svítit na cestu lampy napájené solárními bateriemi. 

V Živé vodě se můžete i vykoupat. Všechno tady prostě se vším souvisí a s pokorou a respektem se doplňuje.

Taky jste z toho dívání a divení dostali žízeň? Nevadí, mají tady svoje vlastní pivo.

Skanzen

Jo...a v Modré nekončí pohledy lidí jen v korunách švestek pohledem na modrající se plody nebo pohledy do daleka v prostoru i čase.

 I na věci nesmírné - vesmírné se myslí. Podívejte, právě tady mají ukazovátko k zatmění Měsíce :-))).

Ukazovátko na Měsíc

...no, tak já už raději jdu.

Sejdeme se v Modré, v tom místě s krásnou vyhlídkou na Velehrad.

 

Chcete-li, podívejte se ještě na včerejší blog o Modré a Velehradu

Autor: Jana Majová | pondělí 30.7.2018 19:19 | karma článku: 20,70 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.