Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodám byt 1.

Občas si život řekne o změnu. A takový prodej bytu, to může být nejspíš docela realistický test kdejakých lidských vlastnosti. Takže s chutí do toho. I do drobných souvisejících článečků na tomto blogu. Začínáme.

Ono je to v životě lidském všelijak a doby se střídají. Když si zvyknete s někým žít, uteče a zůstanete sami, když někoho hledáte, nenajdete a když nehledáte, prostě vám najednou někdo vlítne do života a tak nějak tam zůstane.

Tak se to stalo. Všechny kroky pěkně jeden po druhém. Ten poslední je nejzajímavější. Tedy pro tyto odstavce určitě. To mi takhle najednou nenápadně přistál v životě muž. A najednou je střídavě v předsíni a v obýváku, ba kuchyni mi prošmejdil a všude se tak nějak objevuje. Čím dál častěji, až je to často vlastně pořád. Mám fajn byt. Tři oblíbené pokojíčky tak akorát. Ani televizi nepotřebuji - výhled na protější dům zajistí soukromý nakonečný seriál pro ty, které to baví. I on má fajn byt. Tři pokojíčky a jako bonus výhled na stromy. Jenže stejně koukáme jen na jednu televizi a vaříme kafe v jedné varné konvici.

Hluboce jsme se nad tím zamysleli a dokonce i já, letitá hlasatelka přesvědčení, že chlapa jedině s vlastním bytem a jenom pro radost, jsem usoudila, že názory je třeba občas přehodnotit. A že to společné bydlení by vlastně možná mohlo jít. Zbývalo jen vyřešit kde. S výhledem na příběhy sousedů? Nebo do zeleně? Jak to vybereme? Hodíme si korunou? Pětikorunou? Uděláme vlastní závody na kole? Vypadalo to hrozně jednoduše a vesele, než jsme si uvědomili...

....že máme dohromady moc dětí. 4. Slovy čtyři. A každé potřebuje svůj pelíšek a kout a vědomí, že k nám patří. A že "moje děti" i "tvoje děti" se prostě musí vejít. Krátký nápad vzít jeden byt, odnést a přilepit k druhému, byl brzy zamítnut pro technologickou náročnost. Ani nevím, kdo první řekl, že pořídíme větší byt. Nebo dům. Prostě něco kam se vejdeme. A s prvním sháněním informací (fakt neumím prodávat byt, člověk to nedělá denně. Poznám tvrdý rohlík, prošlý jogurt, ale špatný prodej bytu?) přišel i nápad ukládat veselé i smutné příhody do tohoto blogu. Třeba někdy někdo bude taky prodávat. A budeme mít společné téma.

Zatím je stav "těsně před startem". Zakleknutá do pomyslných bloků kontroluji text inzerátu, správnost telefonního čísla (pro komunikaci nám známí doporučili použít jiné - zvláštní, to aby nemohli cizí lidé obtěžovat z důvodů, které znají jen oni sami na našich "běžně užívaných" mobilech), e-mailové adresy (i ta je účelově založená), ve složce v počítači čekají fotky (tedy on by byl lepší plánek, ale lidi prostě chtějí fotky - nevíte, k čemu jim bude fotka mého gauče?). Ten, kdo mi infiltroval do bytu a způsobil celou situaci (říkejme mu pro ilustraci třeba Jan - když já jsem Jana, bude to stylové) oběhl realitky a tak víme, že když smlouvu  s některou, tak nevýhradní, abychom mohli prodávat i sami, všechno pořádně přečíst a nejlíp nechat zkontrolovat právníkem. Realitka je vybraná, všechno může vypuknout. Zítra, zdá se.

Není prý dobrá doba na prodej nemovitostí. Za to na koupi ano. No jo, ale kupujte, když jste neprodali. Možná Jana a mne čeká takové pestrobarevné období. Doufám, že historky tady publikované budou spíš veselé.

Úvodní "informační vybavení" :-).

  • projděte více realitek, nechte si poradit, zjistěte si reference. Lidi vám rádi řeknou své zkušenosti a vy si z nich vezmete to, co je pro vás důležité
  • pročtěte si inzeráty na realitních serverech. Dobré jsou třeba sreality.cz (provozované seznamem), protože podávají souhrnou informaci o vašem regionu. Zjistíte tak, co tak u vás byty stojí, kolik je jich na trhu, což vám pomůže při rozhodování o důležité maličkosti - ceně.
  • zvažte druh smlouvy se realitní kanceláři a to, zda vám umožňuje prodávat i nezávisle na ní - co když bude chtít koupit "náhodný kolemjdoucí"?
  • budete-li prodávat sami, rozšiřte informaci co nejvíc. Pomůže místní tisk, výlepy, vhodné www stránky (dobře vypadá třeba www.bezrealitky.cz). Pořiďte si ale zvláštní telefonní číslo, případně i e-mailovou adresu a aspoň takto si chraňte soukromí.
  • berte vše s nadhledem - nejde o život a v první hledací etapě vlastně ještě ani o peníze

Už teď mne zajímá, jaký bude závěrečný informační souhrn. Akce "prodám byt" na vlastní kůži totiž teprve začíná.

 

Autor: Jana Majová | středa 18.8.2010 22:26 | karma článku: 9,81 | přečteno: 1278x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.