Seznamte se - pan profesor Milan Šamánek.

6. 12. 2016 20:15:00
Říkám si pořád, že Advent by měl patřit dobrý věcem a dobrým lidem. A po kratičkém setkání zprostředkovaném pořadem Hyde Park Civilizace jsem přesvědčena, že právě k takovým patří pan profesor Milan Šamánek.

Nebudu vám, milí čtenáři, kteří jste narazili na tento blog tvrdit, že jsem si díl Hyde Parku Civilizace věnovaný profesorovi Milanovi Šamánkovi, předem vyhlédla a zodpovědně včas usedla soustředěně k televizi. Realita je prozaičtější. Prostě jsem s hadrem a úklidovým sprejem pochodovala obývacím pokojem a ono "to" hrálo. A tak jsem s tím hadrem a úklidovým sprejem v ruce stála opřená o dveře. Prach na policích zůstal nedotčený, zato mně se v mysli cosi uklidilo.

Pan profesor Šamánek je zakladatelem dětského kardiocentra Motolské nemocnici. Bylo to první pracoviště svého druhu nejen v tehdejším Československu, ale na celém světě. On a jeho tým byli těmi, kdo stáli u začátku rychlé léčby kritických srdečních vad, kdo prosazovali a prosadili jejich diagnostiku ještě v období těhotenství. Přemýšlím, kolik asi zachránil lidských životů. Kolik úlevy a radosti přinesl jejich rodinám.

Panu profesorovi je letos 85 let a v televizi jsem neviděla "velkého frajera", ale člověka s myšlením, které mu nejspíš mnozí můžeme jen závidět, s neustálou radostí ze života a potěšením z každé věci, která se povedla a daří, člověka, pro kterého je pořád život "úžasný".

V závěru jsem to kouzlo možná pochopila. To když mu někdo děkoval za záchranu života a on odpověděl, že to nebyl on, že život mu zachránil jeho tým.

Dost se mi teď chce použít všechna ta velká slova, která jsou mi obvykle cizí, ale raději si, milý čtenáři, prostě ten Hyde Park Civilizace na adresehttp://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10441294653-hyde-park-civilizace přehraj a nalej si k němu sklenku vína. I to má totiž profesor Šamánek rád a propaguje jeho střídmé užívání jako lék.

Hezký advent všem.

(Můj profesní život začal v jedné porodnici na severní Moravě. Vyšetření nenarozených dětí pomocí sona bylo tenkrát v počátcích, ale rychle se rozvíjelo. A nikdy nezapomenu na první novorozeně, které mi zemřelo doslova pod rukama. Mělo kritickou srdeční vadu. Holčička jménem Klárka. Dnes už by téměř jistě přežila. Snad i pro tuhle zkušenost se tak hluboce skláním.)

Autor: Jana Majová | úterý 6.12.2016 20:15 | karma článku: 23.01 | přečteno: 670x

Další články blogera

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 3532 | Diskuse

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma článku: 23.41 | Přečteno: 511 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 324 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 959

Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...