Mariánské léto

Chystali jsme se na babí léto. Na ty dny, kdy se slunce vzchopí k posledním pořádným výkonům, motýli obsadí kdejakou kytku a grily procházejí posledními zatěžkávacími zkouškami. Babí léto přišlo. A s ním i léto Mariánské.

Občas ráda vytáhnu z kouta mysli fantazii a nechám ji, ať se vznáší nad mou hlavou jako papírový drak nad podzimním polem. A tak si představuji, že onoho velkého dne, kdy začalo Mariánské léto, se někde v nebeské kavárničce sešly dvě babičky. Babička Marie a babička Anna. A protože věděly, že je čeká dlouhá služba, daly si to společné kafíčko hnedle větší.

Onoho velkého dne, kdy začalo Mariánské léto, začalo i léto babí. Bylo po nočním dešti a svět se přeháňkami přepínal zpět do léta. Bylo pondělí, šla jsem zrovna na poradu a rovnala si myšlenky, když mi na mobilu píplo stručné: "Jedu do porodnice". Myšlenky se rázem rozsypaly po schodišti a poradu zachraňovaly poznámky v mém vševědoucím bloku.

Na svět se chystá dítě mé dcery. Je to vůbec možné? Barevná sklíčka myšlenek se míhají, chvíli vidím dceru maličkou, chvíli maturující, chvíli v tanečních, pak ve školce, do toho naskakují všechny ty úvahy a obavy. Miminko se rozhodlo podívat se na svět o něco dřív. Že by nechtělo zmeškat to slíbené babí léto? Že by si po rodičích neslo herecký talent a těšilo se na obdivné sklánění do kočárku? 

Den ubíhal pomalu, čas se zvolna převaloval mezi očima a displejem telefonu, kam občas přišla zpráva z porodnice, ručičky hodin podváděly a couvaly.

(A babičky Marie a Anna v nebeské kavárně upíjely pomalu svá kafíčka a pečlivě dohlížely na dění. Ony jediné věděly své.) 

Malinkatou holčičku přivítal svět na sklonku dne. Pláčem dala najevo, že vahou svých dvou a půl kilogramů od těchto vteřin řídí chod celé naší rodiny. Rodiče vstřebávali sílu okamžiku, my všichni doma čekající jsme si nalili po sklence na zdraví (no, v té chvíli spíše na uklidnění), babičky Maria a Anna dopily hrnečky až k lógru, protože jim skončila hlídací služba, poslaly dolů ochranná kouzla a šly si po svém.

A v teplém pelíšku, unavená tou celodenní námahou, poprvé usnula holčička Mariana. 

Mariánské léto začalo.

Autor: Jana Majová | neděle 25.9.2016 20:11 | karma článku: 22,77 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29