Miminko pod stromeček

29. 12. 2018 21:20:51
Bylo, nebylo, děťátko se narodilo. A nebylo to za devatero kopci, devatero údolími a devatero řekami. Bylo to takhle přímo, ale fakt přímo, vedle nás.

Je to tady, Maja má brášku a k vnučičce přibyl vnouček. Rodiče s těžkou duší opustili plán, že se chlapeček (jak prozradila medicínská technika) bude jmenovat Mikuláš, náhradní jméno ne a ne naskočit a tak usoudili, že počkají, až klučík docestuje a sám se jim "představí". Pracovně jsme mu začali říkat (podle plánované doby narození) Silvestr.

Že plán je plán a skutečnost je skutečnost, a že "Silvestr" nebude dítkem č. 1 v roce 2019 začala jeho mamka tušit v prvních hodinách Štědrého dne, kdy o sobě dal rázně vědět. Ale ještě se nechal ukecat, či spíše zastrašit "slibem", že jestli se hodlá narodit místo štědrovečerní večeře, nebudou žádné úlevy a bude se jmenovat Adam. Ještě na chvilku usnul, nechal rodinku povečeřet, Maju rozbalit dárky. Při hodobožovém zdřímnutí nabral spoustu sil a nejméně dvě deka živé váhy z houbové bramboračky, husičky se zelím a lineckých koleček. Na Štěpána se už ale bez dlouhých cirátů přesunul do postýlky. Tak nějak po chlapsku, trošku hrrr. A když se pak na sebe s mámou a tátou všichni dívali, bylo jasné, že do rodiny přibyl Míša. Kouzlo letošních Vánoc bylo umocněno.

Už spí doma ve své postýlce a z Maji je velká sestra. Tedy, on ji "bácha" zatím nijak zvlášť nezajímá. Je to mimino, co nic nedělá a naproti všem jejím představám se s ním, považte, ani hrát nedá.

Když jsem dneska dopoledne stála u plotny a vařila pořádnou, dobrou polívku, v duchu jsem si tak trochu povídala se svou mámou a babičkou. Jsou to jednosměrné hovory do nebeských sfér, ale stejně s těmi dvěma Mariemi občas probírám novinky.

Myslela jsem na svou babičku. Bábinku v zástěře a se šátečkem na hlavě, která každé naše trápení zažehnala náručí, každou slzu rybízovým koláčem a každou životní křivdu trpělivým nasloucháním. Jaké jsme vlastně my, dnešní babičky? Pracujeme (a ještě dlouho budeme), řídíme auta, hrajeme divadlo, sportujeme, cestujeme, studujeme. Barvíme si vlasy, google je náš každodenní pomocník, nakupujeme na e-shopech po celém světě, nosíme krátké sukně a když chceme, skáčeme padákem. Je před námi nekonečné moře povinností, možností a výzev.

Tvarovala jsem šišky domácích knedlíků a přemýšlela, jestli vůbec budeme umět plnit ty babičkovské role. Ty, které samy známe z dětství a na chvilku o tom snad i zapochybovala. Ale pak jsem si představila Maju, jak si lehá mezi mne a "dedeška" do postele na svůj "načepaný/natřepaný/" polštářek, protože s námi smí spát v posteli (což by mne u vlastních dětí ani nenapadlo dělat), jak její malá ťapka chytá dědu za palec a uvědomila jsem si, že se vlastně nic nemění. Že babičky měkkým útočištěm pro děti svých dětí byly, jsou a budou. Jen se ta dnešní vnoučata prostě nechytají zástěry ale džín a spíš než na dvoukoláčku s nasekanou trávou je vozíme na koloběžce. Pořád ale čteme a vyprávíme pohádky, máme trpělivost na všechna ta "já sama", na společné vaření a že ruce, které jsme před chvilkou spustily z volantů a klávesnic počítačů umí objímat stejně bezpečně, jako ty, které trávily večery štupováním a pletením ponožek.

Maja má "báchu", rodiče o tři kila starostí i radostí víc a k našemu rodinnému stolu přibude další židlička. Pohodlně se vejde, máme pro tyhle příležitosti fakt velký stůl. A letos společně zažíváme Vánoce opravdu požehnané.

Autor: Jana Majová | sobota 29.12.2018 21:20 | karma článku: 26.84 | přečteno: 832x

Další články blogera

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 3532 | Diskuse

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma článku: 23.41 | Přečteno: 511 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 324 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 959

Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...