Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tucet francouzských dní - VÉZELAY (fotoreportáž)

Dovolená. Pár dní vytržených z běžného rytmu každodennosti. Ta naše loňská, za kterou se teď   s potěšením ohlížím, nás vedla Přes Německo a Švýcarsko do Francie a pak přes Monako a Itálii zase pěkně zpátky domů. 

Vyrazili jsme v září. V příjemném počasí, v době, kdy už jsme se na všech těch neuvěřitelných místech netísnili v davu, ale užívali si až neuvěřitelně pohodovou atmosféru.

Vézelay, vesničku, která mne naprosto dostala, jsme vlastně vůbec neměli v "jízdním řádu" našeho cestování. Ale nějak jsme vyrazili dřív, času bylo dost a tak prst zabodnutý v mapě ukázal právě na tuto burgundskou vesničku. Místo, kde je možná malý, ale zásadní střed světa. Alespoň mně se to tak jevilo. 

Vézelay, nebo také věčný pahorek je znalci, mezi něž se rozhodně nemohu počítat, označována za jednu z nejkrásnějších vesnic Francie. S potěšením s nimi souhlasím. Místo mne naprosto nadchlo a dodnes mne už jen vzpomínka na pomalou chůzi uličkou stoupající do kopce, jehož vrcholu doslova a do písmene vévodí katedrála Svaté Marie Magdalény z Vézelay, naplňuje úžasem. Má tam své místo už tisíc let. Tisíc let. Kolik generací lidí sem chodilo prosit, kolik jich sem přicházelo pro naději. Netroufám si odhadovat, ale o to víc jsem se nechala okouzlovat neuvěřitelnou atmosférou a energií. Nejsem věřící, ale tady jsem zůstávala v tichém úžasu a mlčky (což je u mne co říci) vstřebávala sílu toho místa.

Už, když stoupáte k Vézelay, nemůžete se vynadívat. Do kopce stoupající ulice s kamennými domečky působí, jakoby na vás čekala. A možná čeká, je totiž na hustý provoz a významné hosty ( :-)) zvyklá. První stopy osídlení jsou tady totiž už z doby 2 250 před naším letopočtem.  Je místem, odkud se vychází na pouť do Santiaga de Compostely, místem, které si pro setkání před třetí křížovou výpravou vybral anglický král Richard I. Lví srdce a král francouzský Filip II. August. A po dlouhá staletí sem poutníci míří za ostatky Marie Magdaleny. Ty byly a jsou umístěny v benediktinském klášteře, který sem byl přestěhován v roce 885. Následně byla za (pro mne neuvěřitelných) deset let vybudována impozantní bazilika Sainte-Marie-Madeleine de Vézelay. 

Tohle samozřejmě není ona. Ale cesta k ní vede kolem kouzelných domečků, kaváren, obchůdků a galerií.

Stoupali jsme do kopce, prohlíželi si romantická zákoutí, ulice s patinou, kterým nechyběl francouzský poklidný šarm a těšili se, že až na kopci nasytíme duše a oči krásou, cestou zpět nasytíme žaludky místním hovězím po burgundsku. No, co vám mám povídat. Naivní jsme byli a odjeli hladoví.

Zatím jsme ale okukovali obchůdky...

...a kavárny...

...a seznamovali se s místními obyvateli.

A pak jsme došli k chrámu. Je dechberoucí, impozantní a pro mne naprosto nedostižný neuvěřitelně zvláštní silou, s níž jsem se nikde jinde nesetkala. 

Vstoupit dovnitř znamená pohybovat se v zachovalém, tisíc let existujícím prostoru, obdivovat umění stavitelů, kteří pracovali s románským a gotickým stylem. Tady se člověk opravdu cítí být malou, ale podstatnou součástí Univerza. Bazilika se, vzhledem ke své zachovalosti a originalitě, ocitla na seznamu památek UNESCO. Právem.

Katedrála Sv. Marie Magdalény z Vézelay

 Bazilika je 120 metrů dlouhá a dosahuje výšky 18,5 metrů, v chóru pak 22. Na šířku si můžete odkrokovat více než 23 metrů. 

Ale už k té pořád připomínané Marii Magdaléně. Za jejími ostatky sem ročně putují statisíce lidí, a to přesto, že jejich pravost nikdy nebyla potvrzena. A víte co? Ono je to vlastně jedno. To místo má tak neuvěřitelnou sílu, snad i kvůli naději všech těch poutníků, že nad pravostí nejspíš nikdo moc nepřemýšlí.

Marie Magdaléna tady má svůj kout. Sochu u níž jde postát, kde je možné nechat svítit světýlko. My jsme ho rozsvítili také. Oběma našim mámám, které už nás pár let hlídají z jiných světů. Do kaple k relikvii se sestupuje po schodech do podzemí.

...tady je. Měli jsme výhodu, že už se tady netísnily davy a mohli jsme v klidu postát a do košíčku se stovkami přání přidat ta svá. (Ne, opravdu neprozradím jaká.)

Když konečně vyjdete z chrámu, nic nekončí. Můžete se procházet a kochat, narazit na zbytky tisíc let starých zdí.

A pak se už můžete vypravit dolů z kopce. Nakouknout do galerií, těšit se na hovězí po burgunsku tak dlouho, než zjistíte, že to francouzi mají prostě jinak a obědvá se v čase oběda (tak do 14 hodin) a pak už ne. Pak je čas výborné kávy a drobných zákusků. A tak jsme ostrouhali, Hladoví si ještě užili poslední pohledy do údolí.

A vrátili se k autu, které nás za chvíli odváželo na další kouzelná místa. (Vím, teď už všichni myslí spíše na lyžování, ale jestli nevíte, kam příští rok na dovolenou, tohle místo vřele doporučuje jedenáct z deseti romantiků.).

Odjížděli jsme z Vézelay. Z místa, kam bych se ještě chtěla vrátit.  

Autor: Jana Majová | středa 21.11.2018 23:15 | karma článku: 19,38 | přečteno: 512x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.