Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já, moje druhé já a svět

Existuji dvakrát. Nejsem sama. Dvakrát existuje i manžel a někdy i děti. Přesto teď zůstaňme u toho, že světem pobíhají dvě Jany. Kromě mne skutečné, ještě alternativa. Že to není možné? To si pište, že je. A nedělá mi to radost. 

Obě mé Já se pohybují ve stejném časoprostoru. Není k tomu potřeba žádný paralelní vesmír, nebylo potřeba nic vynalézat ani objevovat. Nebylo potřeba po ničem pátrat. Stačilo si mne vymyslet. 

Dejme pro přehlednost mému druhému já jméno. Obraťme to moje naopak. Já jsem Jana, ona Anaj. Anaj Avojam. Pod tímhle skorojménem jsem před mnoha lety publikovala svoje první literární pokusy. Byly mizerné a tak jsem Anaj poslala šupem do horoucích pekel. I s na drobno natrhanými básničkami a povídkami. 

Jana je docela obyčejná ženská. Ráno vstává do práce a snaží se tam nic nezkazit, má ráda svoje kytky, čte, píše, peče, řídí auto, tančí. To poslední zvláště ráda. Vymetá divadla, nerada nekupuje, bojuje s leností, s angličtinou i s nadváhou. Žije normální život v domě na okraji středně velkého města. 

Před dvěma a půl lety se objevil nepřítel. Stalker, řekněme pro snazší pochopení. Dal o sobě vidět desítkami sms zpráv, maily, vzkazy, nočními telefonáty. Urážky střídaly vulgarity v nepravidelném, rychlém rytmu.  Přicházely z různých směrů, různých čísel, v různé doby, z různých účtů. Ačkoliv jsme situaci nechápali, věděli jsme, co ji odstartovalo. A ve "vyšším zájmu" mlčeli. Nejdřív jsme se snažili stalkera ukecat. Pak striktně odmítat. Až pak jsme se ponořili do ticha. Snažili se nevědět, blokovat, ignorovat. Moc to nefungovalo. Každé ticho znamenalo, že se to pořád děje, jen "to nevíme". Někdy v téhle pekelné době můj manžel Honza vážně onemocněl a nad jeho hlavou se reálně vznášela hrozba těžkého poškození zraku. Z plného, temperamentního životního stylu jsme zabrzdili a udělali veletoč na místě. Převzala jsem aktivní role. Nosila, vozila, podávala, převážela, Vozila děti na tréninky. Četla, psala, uklízela. Stále jsme měli Stalkera v zádech. Neměli jsme už čas se ani hádat. Jen jsme těmi dny šli jako hustým deštěm a já šílela, kdykoliv se zprávy otíraly o mé děti a později o čerstvě narozenou vnučičku.

Na ztrátu zraku (k naší velké úlevě) nedošlo a někdy ve stejné době se náš život změnil natolik, že Stalker mohl být spokojený. Nějakou dobu taky dal pokoj. Hrozně se nám ulevilo, život zase začínal získávat svoji lehkost a radost, přestali jsme brát telefony do rukou s obavami a věřili, že vše skončilo.

Neskutečně jsme se pletli. Stalker se po několika málo měsících vrátil s novou taktikou, větší razancí. Asi ke svému životu potřebuje nepřítele a tak si vybral nás. Nebo ho to jednoduše baví. Nevím.

Přestaly mu stačit vpády do soukromí, začal vystrkovat chapadla do sociálních sítí, až se do nich zcela přesunul. A z horoucích pekel vytáhl Anaj. Anaj, která týrá děti, nedává jim najíst a nechává je nemyté. Anaj, která si z nich dělá otroky. Anaj, která je okrádá. Rozlétla se po celém širém virtuálním světě a zakotvila někde nad naším městečkem. Nespolehlivá, zlá, vypočítavá podvodnice Anaj, která musela opustit svou práci, protože falšovala podklady a vyváděla peníze. Dokonce je prala či možná pere kdesi v zahraničí. Podvodnice Anaj, která okrádá staré lidi o jejich byty. O ni, ani o její rodinu, která je stejně příšerná, by si žádný slušný člověk ani boty neotřel. pohledem nezavadil. 

Anaj má tvář a datum narození Jany. Má  Janina VŠECHNA osobní data včetně adresy a výše příjmů. A pak se vloni na podzim konkrétní údaje z Janiny a Honzovy rodiny ocitla na internetu. Společně s naprosto ujetou pomluvou tam byl i jakýsi oficiálními dokument.

V té chvíli nám došla síla a zcela se probudila přešlapující potřeba situaci řešit. 

Jenže - jak se bránit? Domluva nebyla možná, každý pokus o komunikaci roztáčel spirálu dalších slov, která jsme nechtěli číst, urážky, kterým jsme nechtěli čelit. Vyřídit si to ručně a stručně nedovolují zákony a vracet to stejným nemělo sebemenší smysl. A tak jsme udělali to jediné legální, co jsme objevili a šli za těmi, kdo zastupují stát. Stát, který vytvořil zákony a pravidla, podle nichž nesmíme použít metodu "na hrubý pytel hrubá záplata". Těm, kdo zastupují stát jsme řekli, že by bylo fajn, kdyby Stalkera zastavili, na stůl jsme položili historii toho, čím procházíme. Postupně jsme prošli všemi kroky procesu, které stát požadoval.

Ne, že by se za ten víc než rok, kdy jsme se na svůj stát obrátili o pomoc, vůbec nic nestalo. Cosi se velmi pomalými kroky děje, aniž bychom tušili, kdy a jak to skončí.  A  během toho Stalker tvoří naše alternativní životní příběhy dál. Anaj si ústy Jany stěžuje na agresivitu svého manžela a je z ní nešťastná. Anaj ústy Jany, zaštítěná Janinou fotografií, říká, že její muž je podvodník. Anaj dokonce čelí soudnímu řízení jako obviněná, protože i ona je podvodnice.

A tak se Jana při každé cestě svým městečkem rozhlíží, ze kterého kouta na ni vyskočí Anaj. Kdo z jejích známých, spolupracovníků a kolegů alternativnímu světu uvěřil. A, co si budeme povídat, lidé věří. Snad jich není zas tak moc, ale věří. Protože stokrát opakovaný nesmysl se klidně stane pravdou. A protože na každém šprochu je prý pravdy trochu....

Dobrou pověst obyčejně žitého života je až neuvěřitelně snadné ztratit. A zdá se, že je téměř nemožné se očistit. Účinná a aspoň trochu rychlá obrana v mezích zákona neexistuje. Lidé, kteří zastupují stát jdou svými pomalými procesy. Dojdou někdy? Někam?

Protikladné světy

Nevím. Jana zatím pro naše malé městečko splývá s Anaj.

Netoužím po ničem jiném, než se jí zbavit. A zůstat zase jenom obyčejnou, nezajímavou Janou.

(Alternativních příběhů různých lidí zapojených ve stejném příběhu je více. Ten svůj jsem použila jen abych své blízké prozatím udržela v co největším stínu. A taky pro zjednodušení.)

 

 

               

Autor: Jana Majová | sobota 20.10.2018 16:26 | karma článku: 18,76 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.