Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se v Květné zahradě na chvilku krásně zastavil čas i svět, když jsme četli pro Davida

Bylo středeční odpoledne a několik lidí pomalu směřovalo k rotundě Květné zahrady. Byl středeční podvečer a směřovalo jich k rotundě víc. Četli jsme, zpívali a tančili pro Davida. 

Davida znám jen o malou chvíli déle než rok. Životní příběh jeho a celé jeho rodiny mne zvláštně zasáhl. Ne pro tu tíhu, ale pro noblesu a hrdost, s jakou ji dokážou nést. Více než rok se vídáme. Samozřejmě nejen se mnou, lidí kolem Davida je daleko víc. Každý přináší to, co chce, může a umí dát. Jen tak. Protože se nám to zdá smysluplné. Protože umíme být sousedé z jednoho města. I když...dnes už z více měst.

A tak se fotil a křtil kalendář, pro Davida v létě tančila velká parta malých i velkých, David má svoji písničku. A společně píšeme (nejen) na blog. No a kde se píše, tam se taky čte. Někdy potichu a někdy nahlas. 26. září jsme četli nahlas už podruhé. A nejen četli. Každý, kdo měl chuť a udělal si čas, nabídl svůj talent.

Už hezkou chvíli jsme pobíhali, domlouvali a organizovali. Proto, abychom ještě do konce léta, v době, kdy je dost teplo na to, aby David mohl být déle "venku", stihli společnou benefici. Abychom stihli nabídnout jeho příběh, spojit se, aby mohl David inspirovat své okolí. Upřímně, nestačila jsem se divit, jak vstřícní byli všichni, které jsem požádala o spolupráci. Nabídli podporu hladší než babiččina krupičná kaše a bylo jí víc než té z pohádky "Hrnečku vař". Ale posuďte sami.

Scházeli jsme se postupně v Rotundě Květné zahrady. V  místě, které je kouzelné samo o sobě a když jsme si byli domlouvat její bezplatné zapůjčení, zaujatí správci kroměřížského zámku a zahrad ji označili jako světský chrám kultury, historie a noblesy. A to označení je přesné. Vstupovala jsem do zahrady s rukama plnýma tašek a hlavou plnou pokory a respektu. My? Benefice? V rotundě? Uuuuf, aby to všechno dobře dopadlo. 

Rotunda v odpoledním slunci

 Nejdřív přišly lehkým krokem víly. Tedy v té chvíli ještě normální holky. Půvabné tanečnice, které si v hlavách a tělech nesly dvě choreografie připravené speciálně pro dnešní den. A aby byl přerod ve víly dokonalý, přitáhly své kufry (fakt kufry) i vizážistka a kadeřnice. A v kouzelné kamínkové místnosti, která se stala vílím zázemím, se začala dít kouzla.

Kamínková místnost
Čteni pro Davida

A zatímco v zákulisí se malovala krása, pod kupolí rotundy běžely přípravy. 

Čtení pro Davida

Chystaly se kamery, protože bez pořádného záznamu by to dneska ani nešlo.

Čtení pro Davida

Startoval internet a připojovaly počítače, abychom se dostali přímým přenosem i k těm, kteří nemohli přijít.

Čtení pro Davida

A Blance se (skoro) podařilo vyfotit i nevyfotitelného a všudypřítomného fotografa Jirku (většina těchto fotek pochází z jeho objektivu. Určitě je od těch našich mobilových rozeznáte snadno. 

Čtení pro Davida

Pod jednou z bočních kleneb čekalo na konec akce i pár dobrot, to aby si lidé s lidmi mohli chvilku popovídat. 

Čtení pro Davida

Postupně se scházeli účinkující, trošku se zkoušelo, trošku povídalo, trošku posouvaly židle a stolky. Postupně se scházelo obecenstvo pro naše čtení. Lidé zvedali hlavy ke krásné klenbě, k nasvícenému prostoru, vybírali si židle. David s maminkou dorazili těsně před pátou. To aby mohli zůstat co nejdéle. Začali jsme v pět.

Čtení pro Davida

Herci, kteří četli jednotlivé texty, předávali obecenstvu Davidům příběh. A někdy to bylo věcné, někdy trochu snové, ale vždycky se slova působivě vznášela prostorem a stala se mostem mezi světem zdravých na nemocných lidí. 

Čtení pro Davida
Čtení pro Davida

David si pozorně hlídal texty. A tak nechybělo povídání o tom, jak se kluk David stal v lázních pilotem formule 1 ani o tom, jak důležitá je pro Davida fenečka Eny. Canistreperenda, která má moc práce a má se dobře.

Kromě čtení se také zpívalo.

Čtení pro Davida

 Jana s Radkem měli pro Davida i speciálně složenou písničku. I když ji slyšel "už" v létě, ani teď nesměla chybět.

No a když došlo na tanec, do rotundy vběhly víly.

Čtení pro Davida

Tanec, který symbolizoval ztrácený pohyb se rozechvívaly i hedvábné šátky a spojení tance a estetiky bylo až jiskřivé. Skoro se mi nechtělo věřit, že tanečnice a jejich "zázemí" (výtvarnice, vizážistka a kadeřnice) se "v akci" vidí až dneska. Verva a poctivost sálala z každého pohybu, za každého tónu, který se vznášel rotundou, z každého doteku modré na tělech i šátcích. Tančily pro Davida.

Čtení pro Davida

Tentokrát účinkoval i David. Bez obav se pustil do povídání s lidmi a ti neváhali a ptali se. Na dětství, na kamarády, na kontakt se světem, na to, jaké má rád filmy, na to, co potřebuje. Přál si myš, která by lépe vyhovovala možnostem jeho jediného pohybujícího se prstu. (A...zdá se, že se to přání může splnit, ale nepředbíhejme.)

Čtení pro Davida

A navzdory tomu, že téma svalové dystrofie není nijak veselé, důvody k úsměvům vyskakovaly z myšlenek i koutů, spojení lidí bylo skutečné a lehké a všem nám bylo dobře. Loučili jsme se jen neradi. Vlastně jsme se neloučili, ještě jsme postáli a popovídali a dokud mohl, nehnul se od nás ani David.

Čtení pro Davida

A než se víly proměnily v maturantky a vysokoškolačky, absolventky kroměřížské ZUŠ, které spolu v ten den nejspíš tančily naposledy, protože už je život rozfoukává do různých měst, ještě je Blančin mobil zachytil s výtvarnicí Jitkou.

Čtení pro Davida

A ještě něco ze zákulisí. Celou dobu se o nás laskavě staral pan Radecký, který je v rotundě zaujatým průvodcem a nám se pozorně věnoval a pomáhal se vším, s čím jsme si nevěděli rady. A na konci pečlivě, velmi poctivě do absolutní roviny upravil píseček pod kyvadlem, které ukazuje rotaci zeměkoule a i na něj se do rotundy chodí dívat děti i dospělí. Tak až přijdete - pozor. Sahati do písku se přísně zapovídá.

Čtení pro Davida

Odcházeli jsme po západu slunce. To už byl David v teple svého pokoje a my jsme byli moc rádi, že nám v pošmourném týdnu ten den počasí přálo a slunce nejen svítilo, ale ještě hřálo. Byli jsme až zaskočeni profesionalitou a zaujetím všech, kdo s akcí pomohli. Potěšení bezprostředností Davida i publika při společném povídání. Tichým, klidným, ale o to vnímatelnějším souzněním i téměř šesti tisícovkami, které se ještě ten večer z dobrovolného vstupného přistály na Davidův transparentní účet. A rotunda se s námi rozloučila snovými barvami stmívání.

Čtení pro Davida

Odcházeli jsme z Květné zahrady, za námi už se jen otočil klíč v zámku. Den skončil. Čtení skončilo. 

A jestli se vám někdo snaží namluvit, že jsou lidé lhostejní a nikoho si nevšímají, nevěřte tomu. My jsme potkali lidi skvělé a vnímavé. A v krásném prostředí se krásně měli.

Zvláštní poděkování na závěr patří Soni Drábkové, která na Davida upozornila, všechny nás seznámila a díky níž vše začalo. Právě ona spustila to tolik důležité "Pošli to dál". A víte co? Nemáte ve svém okolí taky nějakého Davida? A neudělalo by mu radost, kdybyste ho trošku přitáhli "k lidem a do světa"?

...................................................................................

 

Použité fotografie jsou dílem rukou a oka Jirky Soporského, jehož celou fotogalerii můžete najít tady Fotky jsou samozřejmě používány s jeho souhlasem. "Profi" fotografie pro úplnost vyprávění doplňují momentky vizážistky Blanky Gajzurové, která byla zároveň zvědavou reportérkou a jedna osamělá moje.

 

Autor: Jana Majová | pondělí 1.10.2018 23:19 | karma článku: 21,78 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

V síti? V pasti? Kde jsme se to ocitli?

Obvykle se lepkavě aktuálním tématům na svém blogu vyhýbám. Sleduji je, dívám se, jak je jiní autoři obracejí ze všch stran. V případě sexuálních predátorů v internetu mi ale jeden úhel pohledu tak nějak chybí.

8.3.2020 v 11:07 | Karma: 30,37 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Maceší blog - neviditelné dospělé dítě

1. lednem začal neuvěřitelný devátý rok, kdy se točíme v mixéru naprosto nevyzpytatelného opatrovnického systému. Mám intenzivní pocit, že není úniku. A spoustu různorodých zkušeností.

20.2.2020 v 13:15 | Karma: 21,57 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Maceší blog - práva a povinnosti nematek

1. lednem začal neuvěřitelný devátý rok, kdy se točíme v mixéru naprosto nevyzpytatelného opatrovnického systému. Jsme jedněmi z těch, kteří uvízli v neférových tenatech. Mám intenzivní pocit, že není úniku.

18.2.2020 v 19:20 | Karma: 29,25 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Maceší blog - ze zákulisí života otce, který se nestýká se svým dítětem.

1. lednem začal neuvěřitelný devátý rok, kdy se točíme v mixéru naprosto nevyzpytatelného opatrovnického systému. Jsme jedněmi z těch, kteří uvízli v neférových tenatech. Mám intenzivní pocit, že není úniku.

16.2.2020 v 20:57 | Karma: 26,76 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Maceší blog - přijde někdy konec nespravedlností?

Dneškem začíná neuvěřitelný devátý rok, kdy se točíme v mixéru naprosto nevyzpytatelného opatrovnického systému. Jsme jedněmi z těch, kteří uvízli v neférových tenatech. A já tak zůstávám tou, která se zastává otců.

9.2.2020 v 17:59 | Karma: 26,23 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Maceší blog - Alexia. Pomátl ses, státe II ?

Alexia. Holčička, která se ocitla na půl roku v krizovém centru. Je jí jedenáct, měla by dychtívě čekat na dopis z Bradavic. Růst do mladé slečny. A největší maléry by se měly odehrávat kvůli plesnivějící svačině v aktovce.

19.1.2020 v 19:44 | Karma: 22,54 | Přečteno: 892x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Maceší blog - Alexia. Pomátl ses, státe?

Alexia. Holčička, která se ocitla na půl roku v krizovém centru. Je jí jedenáct, měla by dychtívě čekat na dopis z Bradavic. Růst do mladé slečny. A největší maléry by se měly odehrávat kvůli plesnivějící svačině v aktovce.

14.1.2020 v 22:46 | Karma: 31,00 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Desatero pro rok 2020

Vykašlete se na půlnoční sliby a předsevzetí. Čeká nás fajn rok. A když použijete některá doporučení, ať už všechna nebo třeba jedno jediné, bude určitě báječný.

31.12.2019 v 13:12 | Karma: 20,89 | Přečteno: 520x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Malý příběh o neobyčejné smrti

Žili, byli. Tak, jak to má být v životě i v pohádkách. Jen ta v pohádkách naznačená nesmrtelnost v jejich příběhu není. A já už za nimi na tu jejich samotu nezajedu. Odletěli.

8.10.2019 v 1:37 | Karma: 22,54 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Sára (Ta, která nebude mít děti)

Nikdy nebudu mít dětí. Věta, která padala do Sářina kafe. Myslete si, co chcete o sobeckosti, lenosti nebo neodpovědnosti lidí, kteří se rozhodli zůstat bezdětní. Mít děti není povinné. (Varování: text je nebezpečně dlouhý.)

5.9.2019 v 20:47 | Karma: 27,26 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Čas odečítání vah : Bílé džíny velikost 42

Tak nějak to roky přikapávalo. Nejdřív kila, pak otrávenost z nich. A pak jsem se vyspala do dne, který ráno vypadal stejně jako ty ostatní. Večer ale začal čas odečítání. Jídla, dekagramů i starostí.

25.7.2019 v 21:23 | Karma: 29,00 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

O vnoučatech, babičkách a životní rovnováze

O vnoučatech, babičkách a životní rovnováze. Aneb "Babiprosímtěmohlabysmnetrochuposlouchat?Aspoňchvilkutřeba?"

3.7.2019 v 16:27 | Karma: 26,18 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Malí velcí filharmonici - aneb kde múza o 106 líbá

Co se stalo? Hrálo se a zpívalo. Kde to bylo? Ve skleníku Květné zahrady v Kroměříži. Tak malí? Nebo velcí? OBOJÍ.

9.6.2019 v 17:44 | Karma: 19,24 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Pes equinovarus - podpořte žlutou

Tenhle pes není žádný pes. Je to vrozená vada chodidel. Jedna z těch častějších, přesto málo známých. Tento týden je jí ale věnovaný. A tak si oblečte něco žlutého a pojďte se se mnou zamyslet.

4.6.2019 v 21:03 | Karma: 21,60 | Přečteno: 557x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Ta, která se zastává otců - rukojmím rychle a navždy

Říká se, a já s tím skoro souhlasím, že ve sporech rodičů často lítají děti od jednoho k druhému jako špinavé prádlo. Už méně často máme příležitost si všimnout, že se otcové stávají rukojmím svých exmanželek.

2.6.2019 v 21:08 | Karma: 39,68 | Přečteno: 3049x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.