Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O svalové dystrofii posedmé – Davide, nežer tolik :-)

Věta, která provázela Davida a Dášu v jednom životním období. David už byl na vozíku, společně se svalovou hmotou mizela možnost aktivního pohybu…a…chutnalo. 

David i Dáša na tu dobu vzpomínají s potěšeným úsměvem. Davidovi bylo „náct“ a v těle s ubývající svalovou hmotou bydlel úplně normální kluk s chutí ke všemu, co život nabízí. Tedy i k jídlu. V té době měl o pěkných pár kilo víc než dnes. A radost z pečeného kuřátka, dobrého koláče a všeho, co život a stůl přinášel.

kuře

„Kolikrát jsem mu říkala, Davide, nežer tolik. Co budeme dělat, až tě neunesu?“ Dáša to zmiňuje se svým obvyklým klidem. Poněkud sušší humor je v jejich domácnosti ostatně na denním pořádku. Nedivím se, tak náročné každodenní situace se dají zvládat jen s notnou dávkou tvrdohlavosti, životaschopnosti a s nulovou porcí sebelítosti. A humor je setsakra silný pomocník.

Davidův gastronomický ráj skončil krátce po jeho dvacátém roce. Svalstvo zesláblo natolik, že pro něj začalo být obtížné žvýkat i polykat. Jídlo si občas nedokázalo najít cestu až do žaludku a uvízlo cestou trávicím traktem. Po nepříjemných lékařských zákrocích začal David jídlo odmítat. A chřadnout. Rychle se ztrácel před očima a když se (jako další komplikace) přidal dramatický dechový kolaps, po kterém David zůstal odkázaný na dýchací přístroj, po dohodě s lékaři došlo i na podporu při přijímání potravy. Davidovu výživu od té doby zajišťuje tzv. PEG.

  • První informační pomoc pro laiky:
  • Zkratkou PEG je označována „perkutánní endoskopická gastrostomie“, což je umělý vstup do žaludku pro podání výživy. Můžeme si ji představit jako tenkou sondu, která je jedním koncem zakotvená v žaludku a její druhý konec je vyveden a kůži břicha. Sonda (zkratka PEG se používá běžně) pak umožňuje podávání speciální umělé výživy nebo mixované potravy. Samotný PEG nijak nebrání v normálním příjmu potravy a tak je možné formy výživy kombinovat podle aktuálního stavu každého jednotlivce. (Pro ještě zvídavější přidávám obrázek )

David s Dášou si nějakou dobu mysleli, že PEG může být v jejich domově hostem pouze dočasným a že se Davidova schopnost samostatně jíst zase zlepší. A je nutné taky uznat, že se pořádně zlepšila. Dáša naprosto nepřipustila možnost, že David nebude schopen jíst. Každý den hledala způsob, jak se k normálnímu jídlu vrátit. Začali opatrně. Potravou tekutou a kašičkami, vysoce koncentrovanou výživou kupovanou v lékárně. (Taky ze všech těch typů znáte, stejně jako já, jen krabičky Nutridrinku?). Přidávali jídlo tužší a tužší, až se David dokázal k potěšení z něčeho tak obyčejného jako je jídlo, s gustem vrátit, i když už jen částečně.

O to je větší jeho každodenní potěšení z výběru receptů, návrhů koření a „managementu kuchyně“. David totiž rád experimentuje a vybírá pro maminku recepty z kuchyní celého světa. A pak si mohou společně, i když David jen trochu, pochutnat.

 PEG se nakonec stal trvalým, důležitým pomocníkem, který zajišťuje to, že David díky speciálně připravované tekuté výživě nestrádá hladem. A ovlivňuje každodenní péči o Davida. Musí být udržován v dokonalé čistotě, aby nebyl umělá vstup do žaludku ohrožen infekcí. Obvazový a dezinfekční materiál se tak stal pevnou položkou v citlivě reagujícím rozpočtu. Výživu, která se používá pro podání břišní stěnou, hradí zdravotní pojištění. Naštěstí. Už ale ne tu, která se přijímá ústy. A David ji potřebuje také.

Ale abychom nekončili dramaticky. Když jsem si v pátek šla s Dášou a Davidem o PEG a Davidově jídlu popovídat, rozesmáli jsme se všichni na celé kolo hned několikrát. Jednak při vzpomínkách na Davidovo „období Otesánka“, jednak při povídání o receptech na jídla, která David objevuje a Dáša vaří a nakonec při vysvětlení, že Davidovi v úplném požitku z dobrého papání brání dýchací maska. Kvůli ní totiž necítí vůni jídla, ačkoliv ho má přímo pod nosem. A tak Dáša přikládá uvařené dobroty k otvoru, jímž dýchací přístroj nasává vzduch. Davidovi tak všechny vůně připutují hadicemi přímo do masky. Sice to jindy voní a jindy chutná, jen tak ale David získá všechny smyslové radosti z jídla.

No a pak jsem si nějak představila sama sebe, jak mávám u mřížky přístroje pečeným stehnem z naší vánoční husy. A (jako u Davida často) zase bylo veselo.

 

Autor: Jana Majová | úterý 16.1.2018 10:44 | karma článku: 21,94 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.