Z jiných světů

3. 07. 2017 6:53:32
Stává se to. Věkem se nám ztratí schopnost myslet tak, jak je to obvyklé. Dožijeme se požehnaného věku. Jen si z toho moc nepamatujeme. Skleroza, demence, Alzheimer nebo průvan v hlavě. Říkejme si tomu jak chceme. Strašák.

Je to už opravdu dávno. Seděli jsme u velkých hrnků s pořádným turkem, na stole talíř s poctivými buchtami. Babka (jinak se babičkám v tom drsném kraji neříkalo) nám vysvětlovala, že je třeba otrhat hrušky a ona už na ten strom nevyleze. Vtom do kuchyně rázně přikráčel děda. Vypadal naléhavě. Prý mu farář vzkazuje, že na kostele upadl kus okapu a jestli by to přišel opravit. "Zajdu tam hned, Žofko, řekl odhodlaně." Babka Žofka vzdychla a zabrblala cosi o bláznivém dědkovi, co už by nevylezl ani na půdu, natož na kostelní věž. Pak ale vstala od stolu a domanévrovala dědu ke své židli. Sedl si a ona mu šla nachystat svačinu.

Zatímco jsem babičku se zaujetím pozorovala, děda se s námi dal do řeči a vyptával se, jak se máme. Jeho paměť už v té době přeskakovala do dávných dob a "babka" to s ním rozhodně lehké neměla. Teď v klidu namazala krajíc chleba, dala do pytlíku od mléka a podávala ho dědovi: "Tak co, Hansi, jdeš to toho kostela?" Děda ji německy poslal ke všem čertům. Co by dělal v kostele? Vždytˇ je dneska čtvrtek. Babi pokývla, vybalila chleba a dala mu ho na talíř. Děda se nasvačil. S chutí u toho německy hartusil, že si babka nic nepamatuje. Když jsem byla malá, vždycky se s ní hádal německy, abychom jim, my děti, nerozuměly. Byla sobota. A já už jim dávno rozuměla.

Když děda zas odešel na dvorek na lavičku,babka Žofka si povzdechla, že má ten dědek úplně prázdnou hlavu a vůbec neví, kde je. Do práce takhle odcházel často. Se svačinou a papírovou desetikorunou obešel ulici a buď se sám vrátil nebo ho přivedl někdo ze sousedů. To se lidi ještě o sebe zajímali a na vesnici to bylo snadné. Děda prožil svůj život doma. A "babka" je za všechnu tu péči (u které si uměla pěkně od plic zanadávat) jistojistě v nebi.

Svět se změnil. Rodiny nedrží tak pohromadě jako dřív, medicína nachází nové a nové postupy, žijeme déle. A tak si nás nachází onen strašák demence stále častěji. Když už nemají příbuzní možnost nebo sílu k domácí péči, nastupuje pobyt ve speciálních zařízeních pro lid s demencemi. Jsou tam v bezpečí, jsou tam lidé, kteří se o ně dovedou postarat. Ale jsou to také lidé, kteří neznají a nemohou znát jejich příběhy. Jejich momentální realitu, jejich obavy.

Mám v poslední době vzácnou příležitost sledovat, jak se mnohde snaží dopřát lidem co nejdůstojnější život. Pochopit a respektovat jejich rozpoložení, brát je tak vážně, jak je to jen možné. Když už nám ze společnosti zmizel ten obyčejný selský rozum, snaží se k němu vracet. Učí se chápat, že dementnímu člověku nemá smysl jeho realitu brát. Že ho nelze přesvědčit, vyléčit, že mu nelze vysvětlit, že čas jde dál.

Že je lepší po vzoru babky Žofky a tisíců jí podobných respektovat časoprostor toho, kdo zůstal bez celistvé paměti. A tak se to pečovatelé znovu učí. Vracejí se od vědy k samotným kořenům lidství. Jistě, ona z toho dneska hotová věda je. Názvy, termíny, pojmy, metody, kurzy. Žijeme prostě v takové "standardizované době". A pečovatelé se to učit musí - je prostě nesmírně těžké uchopit minulost lidí, kterého životem provázejí jen krátký čas. Které v dobách, kdy byli na vrcholu sil a lezli po kostelních věžích, neznali. Taková práce si zaslouží obrovský respekt. Stejně, jako život každého člověka. Tahle témata by měla plnit stránky novin.

Kdysi jsem četla o zařízení v Německu (dávno mi vypadlo kde), kde klienti "utíkali" ze zařízení, když jim to paměť všechno zamotala. To je pak zastavila autobusová zastávka, z níž už dávno nejezdily žádné spoje. Pečovatelé je tam spolehlivě našli. Poseděli, popovídali, probrali, co klienta trápí a třeba i to, že sluníčko svítí a v klidu se vrátili zpět do domova. Později o tom někdo napsal odborný článek a nápad se ujal. Dneska jsou v řadě domovů malé či větší zastávky, .z nichž neodjíždí žádný spoj. Ale dá se tam na něj čekat. A popovídat si o tom, kam je třeba jet. Do práce, na rande, do tanečních, pro děti do školky, za mámou do nemocnice. Do péče se tak masivněji vrací selský rozum a respekt k životní zkušenosti těch, kteří už navždy uvízli ve smyčkách vlastní paměti. Nastává čas hledání jejich minulosti a zachování vzpomínek.

Personálu to pomáhá zvládat péči o klienty bez uklidňujících léků. Klientům to zase usnadňuje život. Nemusí bojovat o svou realitu. Nemusí mít strach. Neztrácejí důstojnost.

Takovou, jakou měl můj děda, když s krajícem namazaného chleba vyrazil "do práce".

Autor: Jana Majová | pondělí 3.7.2017 6:53 | karma článku: 19.78 | přečteno: 405x

Další články blogera

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 3532 | Diskuse

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma článku: 23.41 | Přečteno: 511 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.32 | Přečteno: 235 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 1486 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 471 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 324 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 959

Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...