Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kutná Hora - mrazivá kráska

Do Kutné Hory se dá zajet i mimo sezónu. My jsme to udělali a výlet je to víc než příjemný. Na každém kroku zakopáváme o historii v její impozantnosti. A to myslím vážně - už jen pohled na chrám Svaté Barbory bere dech. Nacházíme taky lidi, kteří turisty vítají a skvělé služby. Vážně, na večeři s výhledem na katedrálu budeme oba dlouho vzpomínat.

Katedrála kláštera v Sedleci - Santiniho postranní schodiště.

Prodloužený víkend v Kutné hoře vznikl dílem náhody. Někdy koncem roku jsme potřebovali naplánovat zbytek dovolené. Nejsme příznivci zimních sportů a tak jsem jednoho večera proběhla slevové portály a byla tam. Kutná Hora. Město, které své památky nechává otevřené i mimo hlavní sezónu. Rozhodnutí bylo rychlé a snadné a to jsme ještě netušili, jak skvělé.

Předpověď počasí slibovala "Sibiř" a tak jsme jako správní opatrní optimisté sice nevěřili, ale nabalili zimní bundy. Honza zamyšleně postál i nad teplým prádlem, ale to nakonec zůstalo doma společně s mými rukavicemi. Upřímně - obojí by se hodilo. Jaro-nejaro, Kutné Hoře by teď slušela přezdívka Zmrzlá Hora. Slunce celé dny svítí, ale mráz a vítr nutí turisty balit se do bund, čepic, šál a šátků.

Ubytovali jsme se v penzionu Barbora a jsem si jista, že jsme nemohli udělat lépe. Od neuvěřitelného chrámu je kousek a majitel dokázal z výhody, jíž je neuvěřitelný výhled, vytěžit maximum. V restauraci jsou obrovská okna a panorama jmenovkyně "Barbory" tak máme jako na dlani. Chrám vidíme i z okna pokoje. Právě odsud je pohled na fotečce v prefixu článku. Kdyby nebyla taková zima, strávila bych večery na balkoně až do okamžiku, než zhasne večerní osvětlení a katedrála ve vteřině doslova "zmizí".

Jste-li, stejně jako my, "líní turisté" a umíte si pobyt v jednom místě užít, vezměte si pohodlné botky a vyrazte do ulic. Kutná Hora leží v členitém terénu, město je plné malebných, skoro tajemných uliček a půvabných výhledů. Bez foťáku nevycházejte, mrzelo by vás to. S kelímkem svařáku jsme procourali střed města, okukovali fasády a krásné historické domy. Kutná Hora je na turisty zvyklá - je tady spousta obchůdků a restaurací, řada z nich má půvabnou atmosféru - stačí trošičku hledat.

Co je určitě potřeba vidět?

V prvé řádě chrám Svaté Barbory. Počátek stavby impozantní katedrály je v roce 1388, poslední významná rekonstrukce skončila v roce 1905. Stavba nám prostě a jednoznačně vzala dech. Ať už zvenčí, kdy její mohutnost ještě násobí umístění na skále (původně stála za hradbami města), nebo při prohlídce. Všichni jsme tam byli tak nějak malí a nevýznamní - stačí si uvědomit, že prostory, které obdivujete, vytvářela lidská práce v průběhu pěti staletí. Vyrostla v době, kdy bylo město bohaté díky nalezištím stříbra a dnes je kamenným svědkem stříbrných dob.

Nenechali jsme si ujít ani budovy bývalé jezuitské koleje . Dnes tam sídlí galerie GASK a místo stojí za vidění. I kdyby ne kvůli výstavám (ani jeden modernímu umění moc nerozumíme, ale bylo prima se jen tak dívat), určitě kvůli impozantním prostorám a krásné architektuře. A výhled z jižní věže (doufám, že je jižní), kam nás vzala hodná paní z pokladny byl skvělý, stejně jako pohled na původní zvony. V koleji dlouhou dobu sídlila armáda. I její pozůstatky tady najedete a obrázky husitů i partizánů jsme si vesele fotili (samozřejmě vzorně bez blesku ! ). Jo a napadlo by vás, že někde najdete "záchodové věže? Právě tady jsou. Hned tři.

Vyrazili jsme i do Vlašského dvora, kde se původně tavilo stříbro a razily mince. Bývalo to místo veledůležité, dokonce králi obývané. Dnes v části budovy sídlí radnice, my jsme ale viděli muzeum tortury (to si hned uvědomíte, že žijeme v neuvěřitelně vlídné doba a taky to, že některé aparáty by na lumpy a darebáky mohly platit i dneska) a mincovnu včetně půvabné secesní kaple. Cestou do penzionu jsme prošli uličkou, která se jmenuje Ruthardka. Lakomý otec Ruthard v ní prý nechal zaživa zazdít svou krásnou dceru, aby jí nemusel dát věno. Dům už nestojí - zřítil se, jak duch hlady utrápené Roziny předpovídal. No uznejte, jde tak tajemné místo při procházce vynechat? Půvabných uliček s kouzelnými jmény je víc. Nechybí tady ani Andělská.

Za vidění rozhodně stojí klášter v Sedlci . Jeho konventní kostel Nanebevzetí Panny Marie jsme chtěli vidět i proto, že se na stavbě podílel námi obdivovaný Santini. I tady nás neuvěřitelné prostory téměř ochromily. 28 metrů vysoká chrámová loď zaujme snad vším. Chce to v klidu si ji projít a pokud máte (stejně jako my) čas, máte k dispozici spoustu psaných informací o historii i rekonstrukcích, ale i o životě cisterciáků, kterým klášter i kostel patřil. My jsme si zvědavě nechali pustit i animovaný filmeček o historii Sedlce a hlavně jsme se podívali na slavnou monstranci, kterou se podařilo uchránit před husity. Podle pověsti byla ukryta pod fasádou kostela.

Vynechali jsme kostnici, která by na seznamu "míst k vidění" neměla chybět - my jsme se v ní ale zastavili už vloni. Místo, kde jsou v mohylách složeny kosti z blízkého zrušeného hřbitova a z kostí je i výzdoba je opět ovlivněno Santiniho rukopisem. Vstoupit je nutno s pokorou a kdybyste ji náhodou při vstupu neměli, nepochybně se v kostnici dostaví.

Jsme "líní turisté" a tak hledáme milé zážitky. Chceme si dopřát klid a čas trávený společně a ktomu patří i přiměřené služby. Nám to tentokrát vyšlo užasně. V penzionu Barbora je nejen dokonalý výhled, ale taky se tu dobře spinká a ještě lépe jí. Milá obsluha, výtečná kuchyně, která má vtip a švih. Skvělého šéfa kuchyně zjevně nebolí přemýšlet ani pracovat. Hosty si hýčkají. Všechno, co jsme jedli bylo dobré a vlastní výroby. Pečou si tu dokonce vlastní chleba a ranní (tady pečený) croissant si dovoluji označit jako doslova nebeský. Všude čisto a voňavo, příjemno z rozdávaných úsměvů. To je pak ryzí radost večer si sednout s lahvinkou vína a prostě si jen tak povídat. Vždyť ve frmolu každodenního života na to moc času není.

A abych nezapomněla, když budete v Kutné Hoře, stavte se do staročeské hospody. Jmenuje se Dačický a má něco do sebe. Stavili jsme se tam na oběd a zakončili kávou s alchymistickým dezertem. Maliny aurum foliatum jsou skutečně pokryty plátečkem zlata. A tak budete z Kutné Hory možná odjíždět nejen spokojení a odpočinutí, ale možná taky (byť jen dočasně) tak trošku zlatí.

Text je doplněn fotkami ve fotoblogu "Kutná Hora v obrázcích" zde:

http://majova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=327557&bk=64019

---

Líné informace hledejte zde:

Informační portál Kutné Hory - http://www.kutnahora.cz/

Penzion Barbora - http://www.penzionbarbora.cz/

Staročeská hospoda Dačický - http://www.dacicky.com/

 

Autor: Jana Majová | neděle 24.3.2013 18:10 | karma článku: 9,05 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.