Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světlana - I.

Pokus o povídání a zamyšlení - inspirováno životem, vlastně je to objev z "šuplíkových vykopávek". 1. část. 

**********

Konečně je zase viděla. Tiše ležela, čas kolem ní se zvolna vytrácel.

A ony přišly. Už skoro zapomněla, že je zná, už zapomněla, jak jsou nádherné. Její světlušky. Nejdřív se objevila jedna. Zablikala na červeném zábradlí, pak se zvolna zhmotňovaly ostatní.

Světlanu nezajímalo, odkud se berou, prostě jich tam najednou visel celý hrozen. Rozlévalo se kolem něj nažloutlé světlo. Ostatní barvy pomalu bledly a mizely, zvuky začaly slábnout a světlušky začaly zpívat.

Znala ten zpěv. Kdyby se nad ním zamyslela, uvědomila by si, že vlastně není zpěvu vůbec podobný. Nezamyslela se. Vnímala harmonické vibrace a ani si neuvědomovala, že se ztrácejí všechny pocity, které ji obklopovaly. Bylo jí dobře...

Cítila, že je zná, jen si nějak nedokázala vzpomenout, kde už se setkaly. Pak ale na záhyby jejího mozku narazila vzpomínka. Najednou věděla přesně, kde se s nimi seznámila.

Čas ztratil reálný rozměr a na vnitřní stranu víček jí v setině vteřiny promítl kus života.

 

To léto se dá popsat jedním slovem. Šťastné. Ona byla šťastná, její muž Dan byl šťastný, jejich čerstvě narozená dcera Karolína byla šťastná.

Život jí kladl jenom málo otázek. Chodila po ulicích v letních šatech a přes sluneční brýle viděla oblohu modřejší, slunce něžnější a mraky menší.

A neviděla Boha, ani minulost, ani budoucnost. Čas od času se rozhlédla a hledala je. Hledala je na loukách a v lesích, blízko velkých stromů, které toho spoustu pamatovaly a pod jejichž kůrou kolovala moudrost. Občas hledala v malém kostelíku. Byl skromně vyzdobený a malby na jeho zdech postupně bledly. Bohu by se tam mohlo líbit. Zkoušela hledat ve slovech moudrých lidí. Četla staré a ještě starší knihy o filosofii a netajila se tím, že rozumí jen některým.

Hledala někoho, kdo dává světu řád. Měla čas hledat. Byla totiž, jak už bylo řečeno, šťastná. Netoužila příliš po věcech, ale ty, o nichž si myslela, že je potřebuje, si mohla klidně koupit. Mohla by si koupit i některé z těch, které nepotřebovala, ale nedělala to. Ani ji to nenapadlo.

Skláněla se nad kočárem, nad postýlkou, nad vaničkou, nad spokojenou i nevrlou tváři jejich Karolíny. Dívala se jí do očí a nacházela v nich více moudrosti, než ve všech knihách, které kdy četla. Snad jen stromy věděly víc.

Dotýkala se ramen a vlasů svého muže, obracela k sobě jeho obličej, často se svlékali  a milovali. Hledala pak v jeho očích a občas, v okamžiku vyvrcholení měla na prchavý zlomek času pocit, že v nich zahlédla cípek Pravdy. Prohlížela si ho pak ještě znovu, když spal. Nikdy nenašla odvahu, aby se ho zeptala, jestli ví víc, než ona. Jestli pochopil Pravdu, Smysl, Žití...a kdovíco ještě. Snad se bála, že by ji nepochopil. Nebo spíš toho, že už to dávno všemu rozumí.

Na světě bylo krásně. Proti dešti pomohl deštník, proti bolesti hlavy hodina spánku, proti smutku láska.

 

Světlana upekla dort. Měl tři patra, byly na něm tři růžové růže z marcipánu. Dan zapálil tři svíčky a na stůl položil tři dárky. Karolína věděla, kolik je jí let. Uměla roztomile natáhnout tři prstíky. Rozbalovala dárky a věšela si stužky okolo krku. V jednom balíčku byla zástěrka. Holčička přestala být malá. Šla do  školky. Světlana přestala utírat prach každý den a začala pracovat. I toto léto začínalo tak, že se zdálo, že by se mohlo zařadit za ty ostatní. Šťastná léta.

První výplatu utratila za dárky. Úplně celou. Nakupovala s dychtivou radostí člověka, který může konečně někoho obdarovat tak nějak doopravdy. Nakupovala s rozhazovačností ženy, která nepracuje jen pro peníze. Doma položila na stůl knihu pro Dana, krásně ošklivou plyšovou želvu pro Karolínu a hedvábné pyžamo pro sebe. Pak taky lahvičku parfému pro přítelkyni Lucii, něco pro jejího muže, něco pro jiné muže a jiné ženy. Sedla si vedle stolu a usmívala se. Dotýkala se povrchů věcí a hladila jejich obaly. Chtěla do nich vtisknout své neviditelné stopy. Chtěla na nich nechat vrstvu své lásky, aby ji obdarovaní rozdávali dál.

Tak ji našel Dan.

"Nezdá se ti, že nám ubývá přátel?" Světlana položila otázku místo pozdravu. Danovy rty se dotkly jejích vlasů. Znal ji. Věděl, že bude mluvit dál. Nepotřebovala, aby jí odpovídal. Potřebovala jenom posluchače. Sedl si na zem k jejím nohám. Měla to tak ráda a jemu se ulevilo od bolesti zad.

"Prostě jsme je někde poztráceli. V životě, po  cestě. Normálně si založili rodiny a nejdřív byli pořád stejní. Pak je přestaly bavit toulavé tenisky, možná se jim začaly zdát málo solidní. Přezuli se do károvaných bačkor a jsou to hotoví lidé. Ukončení ve svém vývoji, spokojení, přesvědčení o své dokonalosti. Ztratili  dokonce schopnost snít. Víš, nevadí jim to. Ani trošičku jim to nevadí¨." Světlana pohodila hlavou, namotala si pramen vlasů na prst, nadechla se a pokračovala: "Nevědí o tom. Vůbec o tom  ne-vě-dí! "

Snažil se rozšifrovat, cože jí to zní v hlase. Stesk? Únava? Strach, že se jednoho dne probudí stejná jako oni?

"Jestli je tohle dospělost, tak nechci. Chci zůstat pořád zvědavá, chci se pořád na něco ptát sebe a tebe a knih a lidí. Chci je pořád poslouchat. Ne jenom slyšet, ale doopravdy poslouchat. Nejsem tak chytrá jako ty. Vlastně nejsem skoro vůbec chytrá, ale nechci být takhle dospělá. Je to jako žít jen napolovic...ne, jen ze čtvrtiny...nebo skoro vůbec."

Navinula na prst nový, tenoučký pramen vlasů a odmlčela se. Dívala se na stůl, ale Dan věděl, že jej nevidí. Nejen proto, že ji znal. Kdokoliv, kdo by s nimi byl v místnosti, by viděl, že se dívá přes něj někam do jiného rozměru. Nikdo tam za ní nemohl. Ani Dan. Ani Karolína, která jinak mohla úplně všude.

Před jejíma očima se objevovaly tváře přátel. V duchu jim nasazovala brýle s kalnými skly. Sama sebe si představovala s takovými brýlemi, dokázala by nevidět všechny ty věci, které ji denně překvapovaly? V představách kreslila na obličeje vážné masky, zkoušela jednu z nich uchopit a přiložit ji ke své tváři. Chtěla si vybavit, jaké by bylo nic od sebe nechtít. Na předloktích jí naskočila husí kůže. Otřásla se.

Autor: Jana Majová | pondělí 29.10.2012 21:45 | karma článku: 6,14 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.