Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Seznamky v Česku - o majitelích absolutních pravd

Se seznamkami je potíž. Už proto, že u svých počítačů sedíme sami. Máme různé představy. Někdy se náš vějíř možností rozevírá doširoka, jindy je přivřený a někdo má prostě představu přesnou. Nejlépe jedinou přijatelnou. Hrozně nešikovná vlastnost pro seznamování.

Skládali jste někdy puzzle? Tahle otázka je určitě zbytečná. Puzzle zná každý. Tak si prostě představte obrázek, v němž jeden dílek chybí. Jeden přesný, konkrétní dílek k doplnění celku.

A teď si na místě obrázku představte vlastní život, v němž je všechno. Chybí jen onen jeden dílek. Partner. Jinak je v něm vše. Máte svou práci, koníčky, radosti i starosti. A hledáte někoho, kdo zapadne přesně na ono volné místo a bude se k vám hodit. Tedy naváže na vaše koníčky, bude respektovat vaši práci, vyplní přesně ono volné místo, nebude nikde přebývat a nebude ho nikde kousek chybět. A k tomu bude...no prostě úúúúžasný. Že tohle není možné? Že jsme každý osobnost a vždycky se musí přizpůsobit oba?

Jasně.

Souhlasím. Jenže na seznamkách je právě tahle skupina lidí hojně zastoupená. A (pánové prominou), tentokrát hojněji zastoupená právě muži. Asi to bude jejich přirozenou orientací na výkon a technickým zaměřením. Oni prostě řeší problém. Najdou řešení a chtějí ho použít. Hledají svůj dílek do skládačky. Poznala jsem dvě skupiny takových "profilů". Jedni hledali svůj zcela (a to naprosto) konkrétní ženu s konkrétním vzděláním, zájmy, postavením i vzhledem. Druzí přesně věděli, jak má takové seznámení proběhnout a jen "naplňovali konkrétní kroky". Jedno mají společné. V podstatě nikdy nejsou hloupí a věřím, že jsou v životě úspěšní a v práci výkonní. Jenže nebýt hloupý ještě není totéž jako být chytrý a to se ani nezmiňuji o moudrosti. A ve vztazích, zvláště těch "dospěláckých", neplatí pracovní pravidla. Naštěstí jsou vztahy i v dnešní době, kdy dokážeme spočítat a přepočítat cokoliv, pořád tajemstvím plným alchymie, diplomacie, kouzel a intimity.

Zažila jsem tak Tiskaře, jehož vášní bylo napoleonské období. Moc fajn chlap. O té době věděl všechno. A přinesl mi krásnou kytku orchidejí. Jen prostě hledal holku, která na sebe každý víkend hodí historické šatky a půjde spát do stanu.  Přes týden pak tu ručně spíchne škorně, tam nabrousí bodák. Nechápal, že už všechny máme své životy, své rodiny, své přátele a třeba i víkendové plány. Chtěl prostě ženskou středověkou. A hotovo. A tak bloudil se svými kytkami po randíčkách a bylo s ním fajn, jen jsme se žádná nějak nechtěly vzdát všeho svého času. Možná bloudí a hledá svou markytánku dodnes.

Usměvavá vzpomínka patří i Lesníkovi. S tím jsem se tolik nenasmála, o to lépe se na to celé vzpomíná. Lesník hledal holku na samotu. Chytrou, nejlépe vysokoškolačku, pracující a pracovitou. Neměl a nikdy nechtěl mít televizi, na kulturu neměl a nechtěl mít čas, sport nepotřeboval (a není divu, obdělával zahrady a pole). A taky jsem oproti jeho představě měla přece jen trošku krátké nohy. Lesník (maličko vypadající jako pan Labuda) opravdu hledá ještě dnes.

Někdy zase sehraje smutnou roli přesná představa o schůzce a průběhu seznamování. Vzpomínáte si na síťový graf z "Básníků"?  První dítě, první dovolená v Jugoslávii... a pak už jen samá pozitiva a sociální jistoty? Tak tohle je podobné. První kafe, první procházka, první sex, první návštěva v bytě. To vše v přesně definovaném pořadí. Jednou jsem takhle nechtěla na druhou schůzku do bazénu. Důvod byl prostinký - holčičí ješitnost. Prostě jsem si nechtěla namočit vlasy a rozmazat řasenku. A taky mne občas trápí chladová alergie a nechtělo se mi tak brzy riskovat záchvat. Narovinu jsem vysvětlila důvody, zkusila navrhnout jiné způsoby jak strávit sobotu. A bylo to. Bazén nebo nic. Dopadlo to nicem a na bazénu jsem byla. V klidu a sama, s mokrými vlasy (nerada plavu nad vodou) a bez makeupu.

Jindy jsem zas nechtěla jet na první rande na kole. A jindy jet s naprosto cizím mužem na prodloužený víkend do Itálie.

Jsem si téměř jista, že to velká část těchto "seznamujících se profilů" nemyslí špatně. Jsou jen techničtí. Najdou variantu řešení, kterou považují za dobrou, "naprogramují se" a jedou. Nejspíš jim vůbec nedojde, že ani jedna z žen, které také hledají, není "součástka", a že se i oni budou muset přizpůsobit - "přeprogramovat".

Techniky nějak přitahuji. Snad, že jsem rozevlátá filozofka, která vytrvale něco hledá a zajímají ji lidé, nikoliv systémy. V živé komunikaci a s trochou nadhledu se dá řada věcí vysvětlit. Testováno na lidech. Na mně osobně Přes monitory nevysvětlíte a nedomluvíte nic. Protože i seznamka je program a systém. A zjednodušování nahrává, což je pro techniky (počítačové mistry zvláště) hotový ráj.

A pak zůstávají fajn chlapi i fajn ženské sami. Protože muži hledají svůj "puzzlík" a ženy prostě nemají (a určitě ani nechtějí mít) chuť být pouhým "dílkem" bez možnosti tvořit vztah. A to je trošku smutnější tvář seznamek.

Jaké vlastně seznamky jsou? Placené i neplacené, povedené i nepovedené, okatě sexy nebo diskrétně se tvářící. Ono je to jedno. Jediné na seznamce důležité je to, že přivede na jedno místo lidi, kterým chybí ten druhý do páru. Na žádné se totiž nemůžete seznámit lépe nebo hůře. Seznámení samotné je totiž jen a jen na lidech. A s tím žádný systém (naštěstí) nic nezmůže.

 

 

Autor: Jana Majová | pondělí 4.10.2010 19:41 | karma článku: 14,90 | přečteno: 2228x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.